Usporen rast prodaje Appleovih i Samsungovih tableta

Udeli kompanija Apple i Samsung u ukupnoj prodaji tableta u svetu opali su u drugom tromesečju ove godine zbog neočekivano malog rasta prometa od samo 11 odsto, na 49,3 miliona dolara.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

19:40

Default images

Kompanija Apple, koja je kreirala ovo tržište lansiranjem svog iPada 2010, i dalje ostaje najuticajnija po broju prodatih uređaja uprkos padu prodaje od 9,3 odsto na godišnjem nivou, na 13,3 miliona jedinica, preneo je AFP.

Udeo Appleovih tableta u ukupnoj prodaji na globalnom nivou pao je na 26,9 odsto, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 33 procenta, a u prvom kvartalu 32,5 odsto.

Južnokorejska kompanija Samsung zadržala je u drugom kvartalu drugo mesto sa 8,5 miliona prodatih tablet uređaja i udelom na tržištu od 17,2 odsto, što je takođe pad u odnosu na prošlogodišnjih 18,8 odsto, i u odnosu na 22,3 odsto u prethodnom kvartalu.

Analitičari objašnjavaju da je na tržištu došlo do značajnijih pomeranja, jer do sada rast prodaje ostalih konkurenata nije imao većeg uticaja na prodaju Appleovih i Samsungovih uređaja.

Kineska kompanija Lenovo, koja je zauzela treću poziciju, povećala je prodaju u drugom kvartalu za 64,7 odsto na godišnjem nivou, sa prodatih 2,4 miliona uređaja i udelom od 4,9 odsto.

Tajvanski Asus i Acer su na četvrtom, odnosno petom mestu po obimu prodaje, sa 2,3 miliona, odnosno jedan milion prodatih tableta, respektivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: