Njihova aplikacija predstavlja Srbiju u svetu

Studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu pobedili su u nedavnom Nacionalnom finalu Imagine Cup-a, aplikacijom za Windows Phone koja pomaže daltonistima i slepim osobama da čuju boje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2014.

16:30

Default images

Tim BarFoo sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i njihov mentor Srđan Božović predstavljaće Srbiju u Svetskom polufinalu Imagine Cup-a, najvećeg studentskog tehnološkog takmičenja, pošto su osvojili prvo mesto u Nacionalnom finalu, održanom 26. aprila u prostorijama kompanije Microsoft u Beogradu.

Pobednički tim napravio je aplikaciju Sonochrome za Windows Phone 8 uređaje i Windows 8.1, koja boje pretvara u zvuk i tako daltonistima i slepim osobama omogućava da osete boje. BarFoo će se u Svetskom polufinalu u maju boriti sa najboljim timovima iz drugih zemalja za plasman u Svetsko finale, koje će od 29. jula do 1. avgusta ove godine u Sijetlu okupiti više od 35 ekipa sa svih strana planete.

„U proteklih 11 godina, u Imagine Cup-u je učestvovalo više od milion i po studenata iz 190 zemalja sveta. Timovi iz Srbije su uvek imali zapažene rezultate, što je veliki uspeh za Srbiju, ali i za njih pojedinačno. Nadamo se da će i ove godine takmičari imati prilike da svoje snove realizuju i žive ih. Imagine Cup je prava stvar za njih, jer im omogućava da svoje projekte i ideje predstave svetu“, naglasila je Ivana Ćuslović iz kompanije Microsoft.

Drugo mesto osvojio je tim CMOS – Coding Masters of Serbia sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice. Njihova aplikacija EduSign kroz seriju tutorijala i mini igara uči ljude različitih uzrasta znakovnom jeziku. Trećeplasirani Extream Team sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu kreirao je projekat SugarLife koristeći cloud servise, koji prestavlja integrisano interaktivno okruženje za prikupljanje i deljenje informacija namenjenih obolelim od dijabetesa.
Nacionalno finale Imagine Cup-a otvorio je generalni direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori Željko Vujinović, koji je poželeo dobrodošlicu članovima pet timova, koji su dospeli u finale nakon dve runde kvalifikacija. Članice AdaJAMM tima, prošlogodišnje pobednice Imagine Cup-a u kategoriji Women’s Atheltics App Challenge, predstavile su pobedničku aplikaciju i podelile iskustva o putovanju na finale u Sijetl.

Projekte takmičara ocenjivao je žiri u sastavu: dr Miroslava Raspopović, dekanka Fakulteta informacionih tehnologija (FIT) Univerziteta Metropolitan, dr Saša Lazarević sa Katedre za softversko inženjerstvo Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Branimir Acković, direktor Laboratorije za fiziku i elektroniku u Istraživačkoj stanici Petnica, Marko Ristić, Microsoft Serbia SSP za aplikacione platforme i Veljko Vasić, inženjer razvoja softvera u Microsoft razvojnom centru Srbija.

“Zbog ovako interesantnih projekata, mladih ljudi sa tehnološkim znanjem i vrlo lepim predloženim rešenjima, zadovoljstvo je učestvovati kao sudija. Uvek je problem odlučiti se za najbolji tim. Odabrali smo ekipu koja predstavlja sintezu, najbolju meru tehnologije, kreativne ideje i primenjivosti. Pobednicima bih poručio da se bore i predstave nas najbolje što mogu, jer imaju veliki potencijal“, istakao je dr Saša Lazarević.

Dr Miroslava Raspopović je navela da je žiri bio vrlo impresioniran idejama i da su pri odabiru pobednika presudile nijanse i detalji.

Pobednički tim bio je inspirisan govorom “Slušam boje” umetnika Nila Harbisona (Niel Harbisson) na TED Global konferenciji, u kojem Harbison, koji je daltonista od rođenja, opisuje kako je “eyeborg” uređaj poboljšao njegov kvalitet života, jer mu je omogućio da oseti boje.

-- Pročitajte i Ne vidi boje, ali ih zato čuje --
Inspirisani tom idejom, studenti Matematičkog fakulteta su postavili cilj da pomognu 300 miliona daltonista širom sveta, kao i slepim osobama, da čuju boje koristeći Windows Phone uređaje umesto ugrađenog kibernetičkog oka.

Pri kreiranju inovativnog Sonochrome-a, koristili su zvukove muzičkih instrumenata, kako bi stvorili prijatnije iskustvo slušanja boja. Slepima je olakšana upotreba aplikacije pomoću zvukova i vibracija koji ih vode kroz menije.

Članovi tima veruju da će im učešće u Svetskom polufinalu pomoći da promovišu i dodatno poboljšaju projekat. Njihovi planovi uključuju i procesiranje slika u realnom vremenu i istovremeno komponovanje zvukova u prijatnu melodiju korišćenjem algoritama, kako bi se omogućilo slušanje raznobojnih okruženja, kao i Bluetooth podršku za izdvojenu kameru, koja bi mogla da proširi slušanje na ultraljubičasti i infracrveni deo spektruma.

Pored nagrada od Microsofta Srbija, svih pet timova su dobili po jednu delegatsku kartu za Belgrade Venture Forum, najveći investicioni forum u Srbiji, jedinstveni međunarodni skup investitora i preduzetnika.

U odnosu na druge evropske zemlje, Srbija već nekoliko godina unazad prednjači po broju prijavljenih za Imagine Cup takmičenje u različitim kategorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: