Apple "gasi" iPhone dok vozite?

Apple je spreman na hrabar potez kako bi sačuvao živote i namerava da onemogući korisnicima iPhonea da kuckaju po svom telefonu dok voze, piše "Gardijan".

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

11:57

Default images

Gigant iz Kupertina prijavio je novi patent kako bi "promenio vozačku kulturu" i sprečio ljude za volanom da skreću pogled ka pametnom telefonu.

U pitanju je sistem koji automatski onemogućava pojedine funkcije uređaja kada koristeći posebne senzore detektuje da vlasnik upravlja motornim vozilom.

"Kao lider na tržištu, Apple ima moć da promeni odnos vozača prema kuckanju poruka i korišćenju telefona tokom vožnje.Ako sistem radi i budi intuitivan, predstavljao bi važan korak. Naša istraživanja pokazuju da postoji jasna zasvisnost od poruka i mobilnih telefona i to zavisnost koja ne prestaje ni za volanom. Potreban je neki sistem kako bismo pomogli ljudima da je se reše bar u automobilima", rekao je Pol Voters, jedan od čelnika britanskog Auto-moto saveza.

U Britaniji je korišćenje telefona tokom vožnje nelegalno, čak i na semaforima uz automatsku kaznu od tri kaznena poena i novčano 100 funti.

Tri od deset vozača priznaju da šalju ili čitaju poruke dok voze, a još ih je više među mladima.

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, prema istraživanjima, usporava reakcije vozača za 35 odsto, a uvećava 23 puta šansu za udes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: