Da li vam recenzija može pomoći u odabiru uređaja?

Ljubazno napisane negativne kritike mogu pomoći u prodaji proizvoda i promovisanju brenda, pokazalo je istraživanje sprovedeno u SAD.

Tehnopolis

Izvor: Tportal.hr

Petak, 18.04.2014.

16:17

Default images

U nizu od pet eksperimenata naučnici su pratili kako uključivanja markera ljubaznosti u negativni prikaz utiče na utisak koji ostavlja autor(ka) recenzije i na prodaju proizvoda.

Markeri su uključivali izraze poput "Biću iskren" i "Ne želim da budem zao, ali..."

U jednom eksperimentu ispitanici su čitali opis luksuznog sata na jednoj stranici. Korištene su dve verzije opisa proizvoda, od kojih je jedna sadržavala ljubazan prigovor poput ovog: "Ne želim da budem zao, ali kaiš prilično štipka."

Rezultati su pokazali da su ljudi bili spremni da plate tridesetak evra više za sat ako su pročitali opis u koji je bio uključen taj marker.

Od ispitanika su takođe tražili ispunjavanje upitnika u kojem su procenjivali "jedinstvenost" brenda. Recenzije s uključenim ljubaznim izrazima pomogle su u percipiranju brenda kao iskrenijeg, veselijeg i zdravijeg.

Istraživanje je sprovedeno na univerzitetima Emori u Atlanti, u Minesoti i Čikagu.

Drugo istraživanje, sprovedeno početkom godine, pokazalo je da petina Amerikanaca piše recenzije online proizvoda koje nisu kupili, pa čak ni koristili.

Sproveo ga je YouGov na uzorku od 1.193 ispitanika. Broj onih koji izmišljaju recenzije veći je od proseka (32 odsto) među roditeljima s decom mlađom od 18 godina.

Zašto to rade? Najpopularniji odgovor na to pitanje bio je – "Došlo mi je".

Više od 22 odsto priznalo je da su negativnu recenziju ostavili zato što im se ne sviđa ideja proizvoda, dok se njih 19 odsto opravdalo time što ne vole firmu čiji je proizvod u pitanju.

Recenzije se najviše prate na Amazonu, Googleu i Yahoou. Slede Yelp i TripAdvisor, Rotten Tomatoes i Air BnB, piše Daily Mail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: