Google "čita" sve vaše mejlove

Suočen sa kritikama da nije dovoljno transparentan, Google je dopunio uslove korišćenja jasnim navodima da skenira sve mejlove korisnika.

Tehnopolis

Izvor: J. J. K.

Subota, 19.04.2014.

08:50

Default images

To rade automatizovani sistemi koji elektronsku prepisku „čitaju” da bi blokirali viruse i spam, ali i da bi na osnovu sadržaja bolje prilagodili oglase.

„Ova analiza se obavlja na poslatim, primljenim i sačuvanim mejlovima bilo kog naloga”, navela je kompanija.

Ovim je Google jasno stavio do znanja da obavlja baš one aktivnosti zbog kojih ga kritikuju i tuže aktivisti za zaštitu privatnosti i obrazovni sektor.

„Želimo da naša politika bude jednostavna i lako razumljiva korisnicima. Sada će mnoge stvari biti još jasnije. Promene su zasnovane na povratnim informacijama koje smo dobijali”, rekao je predstavnik Googlea.

Skeniranje mejlova je poslednjih meseci bilo u fokusu zapadnih medija, ali aktivisti za zaštitu privatnosti smatraju da ovo nije najgore što poznata informatička kompanija radi i da su problematičniji neki drugi aspekti njegovog delovanja.

„Stvarno je opasno to što Google obrađuje informacije u odeljenju analitike, i što na osnovu pojedinačnih naloga može da vrši profilisanje. Ta količina informacija koju imaju o nama treba da zabrinjava, i zbog toga što je privlačna vladama i zbog povremenih curenja informacija”, prokomentarisao je za Guardian Džim Kilok, izvršni direktor američke grupe „Otvorena prava”.

Reklame se na svim platformama Googlea plasiraju na osnovu korisnikove prepiske i celog profila na njegovom servisu, koji obuhvata rezultate pretrage, korišćenje mapa i pregleda na „Jutjubu”. Po tome se prikazuju oglasi procenjeni kao relevantni, kako bi se povećala šansa da ih korisnici „kliknu”, a Google i njegovi klijenti ostvare što više prihoda.

U novim uslovima korišćenja jasno stoji: „Naši automatizovani sistemi analiziraju vaš sadržaj, uključujući imejl da bi vam ponudili lično relevntne proizvode i usluge, kao što su prilagođeni rezultati pretrage, reklame i zaštita od spama i malvera.”

Skeniranje i indeksiranje elektronske pošte koja ne može u potpunosti da se isključi (dok oglasi mogu da se blokiraju u podešavanjima), moglo bi da predstavlja kršenje američkog zakona FERPA. To je zakon iz 1974. koji se odnosi na podatke koji se o učenicima skupljaju tokom obrazovanja i iskorišćen je kao osnova za pokretanje nekoliko tužbi protiv Googlea u Kaliforniji.

Studenti su tužili kompaniju da je prešla „jezivu liniju” prikupljajući podatke o korisnicima Googleovih aplikacija za obrazovanje da bi im na osnovu njih plasirali reklame.

Iako u ovoj aplikaciji, rasprostranjenoj u američkim obrazovnim ustanovama i širom sveta, nema reklama ukoliko se drugačije ne podesi, strahuje se da bi prikupljeni podaci mogli da se koriste na ostalim Google platformama, kao što su pretraga i YouTube.

Osim toga, postoji opasnost da ovako prikupljeni podaci u digitalnoj eri ostanu kao neizbrisiv digitalni profil. Na primer, ako nastavnik preko ove aplikacije pošalje roditelju poruku da dete ima neki psihički problem, to može da ostane u profilu te osobe i da je prati doživotno.

„Ko zna šta će Google da radi s tim podatkom i kakve probleme može da napravi u budućnosti. Nekada bi on ostao u nekoj fioci, a danas osobu može da prati doživotno”, komentariše Bredli Šir, američki advokat specijalizovan za privatnost u digitalnoj eri.

Neki stručnjaci kažu da je pomenuti zakon zastareo da bi u 21. veku, kada obrazovanje prelazi u „oblak”, definisao šta su podaci o učenicima. Pored Googlea sve više kompanija nudi besplatna tehnološka rešenja za škole, a zauzvrat dobijaju pristup podacima o učenicima – gde su, koje uređaje koriste, s kim komuniciraju i slično, piše Huffington Post.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: