Mala prostonarodna digitalna čitaonica

Digitalna čitaonica, koja je povodom Dana studenata, 4. aprila, danas počela da radi u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, nudi nove bibliotečke usluge i nove tehnološke alate akademskoj zajednici Srbije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 04.04.2014.

17:55

Default images

"Mala prostonarodna digitalna čitaonica" ima 10 računara na kojima može da se razgleda specijalna kolekcija knjiga posvećena antirevizionističkoj literaturi u Prvom svetskom ratu, što je važna tema za nas, rekao je Tanjugu direktor Biblioteke prof. dr Aleksandar Jerkov, posle svečanosti na kojoj je ovaj novi prostor otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić .

Prema rečima Jerkova, tih knjiga nema dovoljno u bibliotekama, neke postoje samo u jednom primerku, a neke su pozajmljene. "Samo na ovim računarima imaćete priliku da pročitate celu našu kolekciju i ujedno da sve bude u skladu sa autorskim pravima", istakao je Jerkov.

Studenti su za ovu priliku digitalizovali su 16.000 stranica knjiga, a ova digitalna "izložba" moći će da se vidi naredna dva meseca. Takođe, posetiocima stoji na raspolaganju digitalizovan i prvi u potpunosti pretraživ korpus istorijskih novinskih tekstova sa preko 400.000 stranica na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu koji obuhvata razdoblje od kraja 19. i prve polovine 20. veka.

"Mala prostonarodna digitalna čitaonica" od sada počinje da pruža nove bibliotečke usluge studentima Srbije. Prema rečima Jerkova, neobičan naziv novog prostora Biblioteke je "istorijska reminiscencija na napor Vuka Stefanovića Karadžića pre tačno 200 godina".

U ovom prostoru biće dostupni novi tehnološki alati za lakše i efikasnije korišćenje bibliotečkih usluga - bibliotečka aplikacija za android telefone koja prikazuje slobodna mesta u čitaoničkim prostorima Biblioteke, kao i sistem bežičnog pristupa internetu koji pokriva celu zgradu Biblioteke.

Jerkov je naglasio da je Univerzitetska biblioteka matična ustanova za sve visokoškolske biblioteke u našoj zemlji i da njeni članovi, pored studenata i istraživača Univerziteta u Beogradu, mogu biti studenti i nastavnici svih univerziteta u Srbiji koji imaju volju za produbljivanjem znanja i samostalnim istraživanjem.

Ovom prilikom, tokom celog dana, svi studenti moći će da se učlane u Univerzitetsku biblioteku sa 50 odsto popusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: