Domenizacija iz ugla nacionalnih registara i korisnika domena

Prvi blok Konferencije o Internetu DIDS 2014 nosi naziv "Domenizacija" i govori o posledicama skorog uvođenja preko 1000 novih generičkih internet domena (gTLD) i to na više jezika i pisama: . .web, .сaйт, .移动, . شبكة, events, .works, .cool, .vision, .today, .company, .shop, .trend, .place, .guru, .blog, .sex... i mnogo drugih.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2014.

09:35

Default images

Postavljaju se brojna pitanja za nacionalne internet registre, ovlašćene registre domena i, posebno, korisnike naziva domena. Svi se pitaju da li će ova novina doneti više izbora ili više konfuzije i kako će se to odraziti na cene registracije naziva domena? Da li će nacionalni domeni (ccTLD) izgubiti na značaju ili, naprotiv, postati potrebniji i pouzdaniji? Da li će i kako novi domeni uticati na brendiranje na Internetu, i kako će ih pretraživači tretirati?

Posle uvodne reč direktora RNIDS-a Danka Jevtovića, sledi panel diskusija tokom koje će biti odgovoreno na brojna pitanja o novoj „domenizaciji“. U diskusiji učestvuju gosti iz inostranstva i predstavnik RNIDS-a, a moderator je Vladimir Radunović, koordinator edukativnih i trening programa e-diplomatije u "Diplo Foundation".

Michele Neylon je osnivač, vlasnik i direktor kompanije "Blacknight Internet Solutions", najvećeg irskog registra internet domena i hosting provajdera. Dobitnik je "IIA Net Visionary Award", 2013. Trenutno je predsedavajući ICANN Registrar Stakeholder Group i Eurid Registrar Advisory Board. Prvenstveno je fokusiran na evropska pitanja internet politike i učesnik je na brojnim događajima internet industrije koji pokrivaju čitav niz tema, uključujući politiku, bezbednost, ICANN, Nominet, Internet Governance Forum...

Urlich Retzlaff je Director of Channel Management u "Public Interest Registry .ORG". Proveo je preko deset godina radeći u oblasti internet domena u kompanijama "Melbourne IT" i "VeriSign", na brojnim pozicijama vezanim za upravljanje DNS-om, registracijom naziva domena, zaštitom brenda i SEO uslugama. Studirao je međunarodno pravo u Sijeni, u Italiji, i diplomirao na Univerzitetu "Julius-Maximilians" u Vircburgu, Nemačka.

Ispred RNIDS-a u diskusiji učestvuje Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom. Politikom IKT bavi se u kontinuitetu poslednjih 15 godina. Krajem 2001. je osnovao Centar za razvoj Interneta, kao prvu domaću nevladinu organizaciju posvećenu zastupanju IKT politika. Bio je uključen u niz aktivnosti koje su bile vezane za oblikovanje i sprovođenje IKT politika u Srbiji – od liberalizacije tržišta telekomunikacija, do uklanjanja prepreka za obavljanje elektronske trgovine.

DIDS se održava 10. marta, u Hotelu "Metropol", u Beogradu, u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Kao i do sada, besplatan je za sve posetioce, uz obaveznu registraciju koja je omogućena samo za one koji se prijave sa e-mail adresama na .RS ili .SRB domenima, preko sajta na adresama dids.rs i дидс.срб.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: