Zabeležen prvi hakerski napad na frižider

Stručnjaci za bezbednost kompanije Proofpoint otkrili su prvi masovni hakerski napad koji je obuhvatio televizore i barem jedan frižider.

Tehnopolis

Izvor: Businessinsider

Petak, 17.01.2014.

15:50

Default images

Ovo je prvi slučaj botnet hakovanja kućnih uređaja i prvi sajber napad sa Internet of Things.

Botnet je serija kompjutera koji se naizgled čine običnim kompjuterima koji funkcionišu u domovima ljudi i na poslu ali se retko nalaze pod tajnom kontrolom hakera.

The Internet of Things je novi termin tehnološke industrije koji označava koncept gde svaki uređaj u vašem domu ima sopstveni kompjuterski čip, softver i vezu sa internetom.

Za hakere ti uređaji predstavljaju kompjutere u koje se može upasti i nad kojima se može preuzeti kontrola.

U ovom slučaju, hakeri su provalili u više od 100.000 svakodnevnih gedžeta, kao što su ruteri, multi medijalni centri, televizori pa čak i jedan frižider.

Proofpoint tvrdi da su hakeri te objekte potom iskoristili kako bi poslali 750.000 malicioznih mejlova kompanijama i pojedincima širom sveta.

Skoro tri četvrtine mejlova poslato je sa regularnih kompjutera dok je ostatak poslat putem hakovanih kućnih uređaja.

Hakeri ne moraju da budu preterano pametni kako bi upali u kućne električne uređaje pošto ih vlasnici vrlo često podese pogrešno ili ostavljaju fabričku šifru koja dolazi uz njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: