Kinezi predstavili operativni sistem COS

Korisnici smartfona moći će da šalju tekstualne poruke "dok na telefonu istovremeno imaju uključena čak četiri programa". To je samo jedna od prednosti novog operativnog sistema koji je 15. januara predstavljen u Pekingu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

10:34

Default images

Besplatan COS (China Operating System) plod je saradnje Kineske akademije nauka i IT kompanije Shanghai Liantong, prenosi agencija AP.

Ovaj operativni sistem uvodi niz novina kada je u pitanju funkcionisanje pametnih telefona. Tako će, primera radi, korisnici COS-a osim pomenute prednosti takođe moći i da zumiraju programske ikonice.

Iako kineskim tržištem dominiraju telefoni koji su zasnovani na Androidu i iOS-u, predstavnici kineske kompanije tvrde da je COS delimično sličan postojećim operativnim sistemima

“Čak i onim korisnicima koji su naviknuti na iOS i Androdi ovaj novi sistem delovaće poznato. COS se koristi sasvim prirodno i logično”, izjavio je Čen Feili, generalni direktor Shanghai Liantonga.

Direktor Instituta za softvere koji deluje u okviru Kineske akademije nauka Vu Jandžun tvrdi da će se COS pozicionirati na zlatnoj središnjoj tački između iOS-a i Androida. Sistem neće biti toliko zatvoren poput iOS-a, već će neke prednosti preuzeti iz načina na koji funkcioniše Android.

“Radnja sa aplikacijama je prilično zatvorena, što garantuje našim korisnicima da su preuzeti programi provereno sigurni. S druge strane, obezbedili smo veoma otvoren interfejs koji dozvoljava trećoj strani da koristi sopstveni interfejs kako bi razvili aplikacije za COS”, objašnjava Jandžun.

COS trenutno raspolaže sa 10.000 aplikacija i prilagođen je korisnicima PC-a, smartfona, pametnih televizora...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: