Facebook je za mlade već "sahranjen"

Istraživanje o tome kako tinejdžeri koriste društvene mreže pokazalo je da Facebook nije samo u defanzivi, već je zapravo "mrtav i već sahranjen", kao i da se ova društvena mreža polako pretvara u sredstvo za održavanje veza sa starijim članovima porodice.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: www.telegraph.co uk

Petak, 27.12.2013.

17:16

Default images

Istraživanje je sprovedeno u ukupno 8 zemalja, a profesor Danijel Miler sa Koledža u Londonu, koji je radio na ovom projektu saopštio je da je se većina mladih koji su učestvovali u anketi osećala neprijatno kada su na bilo koji način bili povezani sa Facebookom.

Ova godina će biti upamćena po tome što je Facebook, kao jedna od najpopularnijih društvenih mreža počeo svoj nezaustavljiv pad, naročito kod tinejdžera, dok nešto stariji nastavljaju da ga koriste u istoj meri.

"Nekada su roditelji brinuli o tome šta im deca rade na Faceooku, a sada je situacija potpuno drugačija, jer ga stariji koriste da bi ostali u vezi sa porodicom. Oni su sada naučili kako da koriste ovu društvenu mrežu i isključivo je koriste kako bi bili u kontaktu sa članovima familije. Mladi se okreću nekim drugim modernijijm stvarima", kaže Miler.

Istraživanje je finansirala Evropska unija, u njemu su bili obuhvaćeni mladi uzrasta od 16 do 18 godina iz 8 zemalja u trajanju od 15 meseci, a podaci su pokazali da je korišćenje Facebooka u stalnom i nezadrživom padu. Mladi se umesto Facebooka okreću Twitteru, Instagramu, servisima Snapchat i WhatsApp, koji se u smislu funkcionalnosti ne mogu porediti sa Facebookom

Tinejdžeri koji i dalje koriste Facebook uglavnom ga upotrebljavaju da ostanu u kontaktu sa starijim članovima porodice i rođacima koji su završili fakultet, pa ja zaključak da je ova društvena mreža tokom vremena prilično evoluirala od mesta na kojem su se skupljali mladi željni zabave, do servisa za sredovečne korisnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: