"Mlečni put 2", najmoćniji računar na svetu

Kineski Tiange-2 računar dvostruko je brži od njegovog najvećeg rivala iz SAD, pokazala su nova merenja.

Tehnopolis

Izvor: Russia Today

Sreda, 20.11.2013.

10:47

Default images

Ipak, “obični” benchmark koji se koristi za ispitivanje performansi uređaja, možda nije dovoljan da meri pravu efikasnost superkompjutera.

Tianhe-2, odnosno, “Mlečni put 2”, ima brzinu od 33,86 petaflopsa, odnosno 33,863 biliona kalkulacija po sekundi.

Uređaj koji koristi američke Intel mikročipove, pokrenut je ranije ove godine i u vlasništvu je gradskih vlasti Guangdžoua.

Tianhe-2 ima 3,12 miliona jezgara, a ukupna memorija iznosi 1,375 terabajta.

Celi sistem osmislili su kineksi naučnici.

“Najveći izazov za Kinu je da razvije tehnologiju izrade kompjuterskih procesora, pa da celi uređaj bude sastavljen od kineskih delova. Takođe, softveri predstavljaju krupan ‘zalogaj’”, kaže Džek Dongara, profesor na Univerzitetu u Tenesiju.

Ipak, Tianhe-2, vredan 390 miliona dolara, može upravljati semaforima, predviđati zemljotrese, biti korišten u farmaceutskoj i automobilskoj industriji, kao i za izradu specijalnih efekata.

Drugi na listi najmoćnijih superkompjutera je američki dvogodišnji Titan iz Ouk Ridž nacionalne laboratorije u SAD kapaciteta 17,59 petaflopsa.

Iako daleko zaostaje za “Mlečnim putem”, Amerika ima mnogo više superkomjutera u odnosu na Kinu – zauzima čak pet mesta na listi od deset najmoćnijih, a 265 na listi od 500. Kina je na drugom mestu sa 63 superkompjutera na listi 500 najboljih.

Ipak, stručnjaci se slažu da je potreban novi detaljniji benchmark, koji će preciznije opisivati performanse superračunara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: