CryptoLocker ucenjuje korisnike računara

Britanske vlasti izdale su danas hitno upozorenje zbog masovne pojave spam-mejlova koji – ukoliko se postupi kako u njemu piše - sprečava korišćenje računara, a od vlasnika se traži da plate otkup da bi pristupili svojim podacima.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Beta

Petak, 15.11.2013.

22:50

Default images

Vlasti upozoravaju da elektronska poruka izgleda kao da stiže od banke i sadrži "atachment" (prilog), obično označen kao "*.pdf", ali je to u stvari skriveni "malver" program "CryptoLocker".

Taj program zaposeda operativni sistem računara i pravi enkripciju svih ličnih dokumenata i fotografija na hard disku, te im nije moguće pristupiti.

Nakon toga na ekranu se pojavljuje štoperica i upozorenje da će svi fajlovi biti nepovratno izgubljeni ukoliko ne bude plaćen otkup, obično preko transakcije u "bitkoinima" koju je nemoguće pratiti.

"Bitkoini" su elektronski novac koji služi za plaćanja na internetu, ali se kupuje i razmenjuje za pravi novac.

Britanska Nacionalna agencija za kriminal navodi da bi uskoro više desetina miliona tamošnjih korisnika računara moglo da budu meta i apeluje na korisnike da paze kad otvaraju mejlove koji im navodno stižu od banaka.

Foto: freedigitalphotos.net/

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: