Ko su kandidati za naslednika Stiva Balmera?

Stiv Balmer, čovek koji je na čelnoj poziciji Microsofta zamenio Bila Gejtsa, na iznenađenje mnogih je najavio da će se tokom narednih godinu dana povući s pozicije izvršnog direktora kompanije. Odmah nakon te najave počela su nagađanja o njegovom nasledniku i budućem izvršnom direktoru Microsofta koji će biti na čelu tranzicije ove kompanije.

Tehnopolis

Izvor: Dnevnik.hr

Četvrtak, 07.11.2013.

12:25

Default images

S obzirom da je ubrzo nakon objave ove Balmerove odluke Microsoft preuzeo Nokiju, brojni analitičari i novinari označili su dotadašnjeg izvršnog direktora finske mobilne kompanije Stivena Elopa kao najizglednijeg kandidata za preuzimanjem čelne pozicije u Microsoftu.

Reuters sada kaže, pozivajući se na “neimenovane izvore upoznate sa situacijom”, da su u Microsoftu smanjili listu kandidata za izvršnog direktora s oko 40 na samo pet, a za ovu poziciju postoje i najmanje tri kandidata unutar same kompanije.

Jedan od tih kandidata upravo je Stiven Elop – dok ga deo analitičara smatra odličnim čovekom za ovu poziciju koji je jako dobro upoznat sa situacijom na mobilnom tržištu i u Microsoftu (do 2010. radio je u Microsoftu), neki podsećaju da je on jedan od razloga propasti Nokije jer nije uspeo da spasi kompaniju koju je na kraju kupio Microsoft.

Od ostalih kandidata van Microsofta, poznat je još samo jedan – šef Ford Motorsa Alan Mulali za kog Reuters kaže da je zaslužan za “promenu kulture” koja je pomogla u spašavanju Forda tokom krize. On je na čelu ove kompanije još od 2006. i više puta je napomenuo da želi da ostane u Fordu do kraja 2014. godine, međutim, navodno je otvoren za nove prilike i izazove i u slučaju prave ponude bio bi spreman da ranije napusti Ford.

Neki od glavnih Microsoftovih investitora kao novog izvršnog direktora žele da vide upravo Mulalija ili izvršnog direktora Computer Sciences Corpa Majka Laurija za koje su uvereni da mogu da donesu radikalne promene u kompaniju.

Što se mogućih kandidata unutar kompanije tiče, poznata su dvojica – bivši izvršni direktor Skypea Toni Bejts, koji je danas zadužen za sektor poslovnog razvoja i Satja Nadela koji vodi odeljenje cloud servisa.

Tokom narednih meseci Microsoft će obaviti razgovore sa svim kandidatima tako da bi ime novog izvršnog direktora mogil da saznamo najkasnije do avgusta sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: