Superbrzi internet iz svemirskog programa

Nova tehnologija, zasnovana na starim otkrićima iz američkog svemirskog programa, mogla bi nam doneti superbrzi prenos podataka.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: M. W./Venture Beat

Subota, 02.11.2013.

17:31

Default images

DOCSIS 3.1 neprofitnog konzorcijuma za istraživanje i razvoj CableLabs trebalo bi da omogući brzine širokopojasnog interneta do 10 Gbps downloada i jedan Gbps uploada, piše Venture Beat, i tako donese značajno povećanje mrežnih kapaciteta (do 50 posto veći prenos podataka nego na postojećim mrežama), smanji potrošnju energije modema i učiniti ih pogodnijim za prenos većih količina podataka (za, recimo, streaming HD videa ili igranje online).

Prvi modemi koji će ga koristiti trebalo bi da se pojave na tržištu 2015, a prve operativne mreže godinu dana nakon toga. Nova će oprema biti kompatibilna s prethodnim standardima.

Deo tehnologije ugrađene u njih razvila je NASA još pre nekoliko decenija, kako bi umanjila uticaj električne interferencije u svemiru na podatke. Zahvaljujući tome, sonda Vojadžer i nakon 36 godina šalje nam senzacionalne fotografije Urana i Neptuna.

Foto: freedigitalphotos.net/Gidion Lubbe

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: