Robot Votson deli lekarske i bankarske savete

U ne tako dalekoj budućnosti, bebi-alarm će moći da kaže zašto beba plače, a kompjuteri će na osnovu hemijskih formula znati šta je zdravo i ukusno, pa će smišljati recepte bolje od najboljih nutricionista i kuvara.

Tehnopolis

Izvor: Jelena Kavaja

Četvrtak, 24.10.2013.

08:55

Default images

Tako bar kaže Keri Holi, stručnjak američke kompanije IBM, koji je u Beogradu govorio o budućim tehnološkim trendovima.

Gost iz Silicijumske doline bio je specijalni predavač na skupu „Nova era računarstva”. Holi nije bio uključen u razvoj Watsona, robota koji je 2011. pobedio ljude u jednom popularnom američkom kvizu, ali je kasnije pomogao sa idejama kako se ova pametna mašina može upotrebiti u zdravstvu, bankarstvu i drugim oblastima.

Prekjuče je pokazao kako se Watson koristi na onkološkim klinikama u SAD i u bankarskim aplikacijama. Ovaj novi lekarski pomoćnik, zahvaljujući sposobnosti da sačuva i obradi ogromne količine podataka, predlaže lekarima koje testove treba da urade za kog pacijenta i šta je najprikladnija terapija. Dok je lekarima potrebno 160 sati nedeljno da bi pročitali šta je novo u onkološkim studijama, Watson je već savladao milione stranica medicinskih žurnala i individualnih istorija bolesti.

U oblasti finansija pametna mašina može da posluži kao lični savetnik koji će za kratko vreme naći najbolje rešenje za kupovinu nekretnina, podizanje kredita i slično.

Holi je na predavanju izneo najaktuelniju prognozu kompanije IBM, poznatu kao „pet za pet”. Reč je o pet predviđanja koja će se prema procenama njihovih istraživača, zagledanih u budućnost, ostvariti za pet godina. Prema tim prognozama, kompjuteri će u budućnosti imati pet čula kao i čovek: moći će da vide, čuju, osete dodir, ukus i miris i da te informacije obrade na željeni način. Na primer, sveprisutne kamere za nadzor moći će, ako „vide” zaboravljenu tašnu, ne samo da sačuvaju snimak, već da iz konteksta razumeju da je tašna zaboravljena i da pošalju signal.

Era kognitivnog računarstva najavljuje drugačiju budućnost.

– Kada pogledate Watsona koji savetuje lekare toga će biti sve više. Telefoni će i dalje koristiti računarstvo u oblaku i ne samo oni nego i naši automobili. Kašika će znati šta jedemo. Imaćemo pametnije domove. Kupovaćemo voće za koje ćemo odmah znati gde je i kako uzgojeno. Zatim, u oblasti zdravstvene zaštite koja je neravnomerno dostupna po svetu, tehnologija će omogućiti da se na daljinu sprovodi briga o pacijentima u zemljama u razvoju – kaže Holi.

Čini se, ipak, da ta budućnost nije toliko blizu. U njegovom domu u San Francisku trenutno je samo toalet pametan.

– Imam pametnu šolju koja se otvara kada oseti da neko dolazi, a posle sama pušta vodu i zatvara poklopac. Ujedno je ekološka, jer koristi minimalnu količinu vode. Skoro sam kupio klasičnu mašinu za veš i frižider. Nadam se da će za pet godina na tržištu postojati mašina koja šalje SMS kad završi pranje i frižider koji će me obaveštavati kad mi ponestaje mleka.

Kako pronaći izgubljen telefon

Holi je vlasnik nekoliko patenata, između ostalog, tehnologije koja locira izgubljeni telefon. Na ideju je došao pre desetak godina, u vreme kada je često gubio telefon i nervirao se što velike kompanije ne olakšavaju pronalazak uređaja. Međutim, i pored toga što tehnologija omogućava da se deaktivira ukradeni telefon, što mnoge kompanije danas i rade, krađa ovih uređaja, posebno ajfona, i dalje je veliki problem.

– Mora da se izvrši pritisak. Moramo da ustanemo i glasno kažemo: „Neko mi je ukrao telefon i koristi ga.” Vi morate da mu onemogućite da više ikada koristi taj telefon – kaže Holi i napominje da je otežavajuća okolnost ukoliko ukraden telefon završi u inostranstvu u zemlji koja ovaj problem nije regulisala.

Aplikacije preuzimaju primat

Keri Holi radi u odeljenju za istraživanja na ujedinjenju socijalnog, mobilnog, analitičkog i klaud aspekta i na razvoju sistema aplikacija. IT svet u kome se trenutno vodi „rat” između aplikacija i klasičnih brauzera, on vidi kao šansu za novi početak u biznisu, pa je takvu poruku preneo studentima Elektrotehničkog fakulteta i poslovnim liderima.

– Svi tržišni pokazatelji upućuju na to da će aplikacije kao vid interakcije sa korisnicima preuzeti primat nad tradicionalnim. „Gugl”, „Amazon” i „I-bej” već znatno zarađuju na ovaj način – poručio je Holi.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: