U Googleu je Windows nepoželjan

Iako zaposleni u Googleu uživaju u nizu mogućnosti kakve se i očekuju od modernog IT diva, postoje i određene prepreke koje verovatno postoje iz tog istog razloga. Za korišćenje Windows računara u kompaniji je potrebna posebna dozvola, a Dropbox je, potpuno zabranjen. S druge strane, više nego poželjno je koristiti Chromebook računare i Android telefone.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: tportal.hr/AllThingsD

Ponedeljak, 14.10.2013.

19:13

Default images

AllThingsD je u intervjuu s Googleovim Benom Fridom (CIO) otkrio kako za sve postoji razlog – povećana sigurnost kompanije u kojoj je zaposleno 45.000 ljudi. Naravno, reč je i o svojevrsnom spinu – logično je da će kompanija forsirati vlastite proizvode po svaku cenu, ali je sasvim jasno da Google ne želi interne dokumente na Dropbox serverima. Posebno je zanimljivo i to da Google za internu upotrebu koristi i niz rešenja koja nisu dostupna običnim korisnicima (Google Moma, Trips, Beyond Corp. i dr.).

“Googleovi zaposleni žive u čauri Google proizvoda, koristeći uglavnom Android telefone i tablete (…) s ograničenom fleksibilnošću za korišćenje aplikacija za produktivnost koje stižu od drugih kompanija. To je povlašćen život, a možda i onaj koji im onemogućava da se povežu s potrošačima i budu izloženi novim i uzbudljivim stvarima”, piše Liz Ganes za AllThingsD.

Ben Frid je otkrio kako je veliki problem cloud servisa korišćenje u korporativnom segmentu. Pucajući u vlastitu nogu na određen način, rekao je kako se ne može verovati tuđem centru za čuvanje poslovnih informacija i dokumenata. Windows računari su postali “problematični”, navodno još od računarskih napada iz Kine 2010. Iako se navodi kako u Googleu “na hiljade” zaposlenih koristi Windows računare, oni moraju da traže posebne dozvole od svojih šefova – s objašnjenjima zašto je važno i nužno koristiti Windows sisteme. “Postoji razlika između korišćenja (Windows sistema) jer je to jedino što znate – i korišćenja jer je to najbolji alat za određeni posao”, rekao je Frid. Softverska strana je, baš kako je i sugerisano ranije, posebno ograničena. Slične dozvole moraju da se traže za korišćenje programskih paketa Microsofta i Applea (Office te iWork).

Kontrola je neverovatna. Zaposlenima nije dopušteno donošenje vlastitog prenosnog računara, već se od njih očekuje preuzimanje računara koje kompanija obezbeđuje. Ipak, zaposleni mogu doneti vlastite Chromebook prenosne računare. Katalog kompanije, kada je reč o mobilnim uređajima, čini niz Android pametnih telefona, kao i obični mobilni telefoni. U slučaju da to žele, zaposleni smejuu da donesu i druge mobilne uređaje, za šta se odlučilo njih “nekoliko hiljada”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: