Francuska žandarmerija prešla na Linux

Francuska Nacionalna žandarmerija instalirala je na svojih 37.000 računara Linux operativni sistem, a do leta sledeće godine, služba planira da pomeri svih 72.000 desktop mašina open source operativnim sistemom.

Tehnopolis

Izvor: wired.com

Utorak, 01.10.2013.

14:58

Default images

Linux za sada obično pokreće servere unutar centara za skladištenje podataka, poput Googlea, Amazona i Facebooka, ali ima problema sa dospevanjem na PC.

Vesti iz francuske žandarmerije možda su znak promene.

Agencija kaže da su ukupni troškovi kupovine open source aplikacija 40 odsto manji u odnosu na Microsoft.

Kako bi promena prošla glatko, žandarmerija je prvo prešla na međuplatformu open source aplikacija poput Open Offiice, Firefox i Thunderbird koje su zaposlenima omogućile da nastave da koriste Windows dok se ne naviknu na novi sistem.

Migracija je počela 2004. kada je je žandarmerija odlučila da uštedi novac.

Ovo je jedna od najvećih poznatih primena Linuxa na desktop. Mnoge vlade, uključujući i brazilsku, prešle su na open source softvere.

Neke zemlje poput Kine i Indije čak imaju i soptvenu distribuciju Linuxa koju sponzoriše vlada. Ipak, koliko državnih agencija na svetu koristi ovaj OS, još nije poznato.

U maju ove godine administracija grada Minhena završila je prebacivanje svojih računara na open source sistem baziran na Ubuntu Linuxu.

Sistem je instaliran na 14.000 od ukupno 15.000 računara koj se nalaze u kancelarijama gradskih službi. U pitanju je 2.000 računara više nego što je prvobitno bilo planirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: