Google predstavio portal s ustavima celog sveta

Informatički div Google predstavio je u Njujorku svoj novi portal na kojem je stavio na raspolaganje posetiocima ustave celog sveta i to u želji da pomogne, posebno zemljama u političkoj tranziciji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

09:32

Default images

"Želeli smo da okupimo i organizujemo online ustave i da ih učinimo pristupačnim na univerzalni način, tako da budu korisni vladama koje se nađu u ustavnom postupku," objasnio je Džared Koen, direktor "Google Ideas", predstavljajući stranicu www.constitueproject.org u Njujorku, gde se ove nedelje održava skupština UN-a.

Inicijativa koju podržava američko-britanski univerzitetksi program pod nazivom "Komparativni projekat ustava" omogućava pristup svim ustavima koji su bili na snazi u pojedinoj zemlji do septembra 2013. Obuhvata više od 350 tematskih dokumenata kako bi se olakšalo upoređivanje nekih pitanja, na primer - prava manjina ili finansiranje izbornih kampanja.

Sledeći korak biće da se portal raširi na šest jezika UN-a (engleski, francuski, španski, ruski, arapski i kineski).

Jedan od ciljeva Google-a je da olakša izradu ustava zemalja koje izlaze iz političke krize ili oružanog sukoba. "Ti ustavi i ti vladini dokumenti važna su prilika za te zemlje," istakao je Koen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: