Može li se Google ikako zaobići?

Google je za neke "bog i batina", a drugi na sve moguće načine žele da pobegnu od njega. Upravo za te druge evo nekoliko saveta kako pronaći alternativu Googleovim uslugama.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Tportal.hr, Autor: M. È./CNet

Nedelja, 22.09.2013.

16:27

Default images

Kada se Google pojavio i počeo da nudi različite usluge, mnogi su to videli kao najbolji proizvod na tržištu. Mogli su na jednom mestu da imaju i e-mail da arhiviraju svoje dokumente ili kontaktiraju druge korisnike.

Ali s vremenom je i Googleova konkurencija poboljšala svoje proizvode, a u nekim aspektima čak ga i nadmašila. Pa zato ne bi trebalo da iznenadi to što neki napuštaju Google i njegove usluge zamenjuju onima konkurentskih kompanija.

I dok jedni to opravdavaju boljom uslugom, drugi ističu kako se ne osećaju najprijatnija kad znaju da jedna kompanija upravlja njihovim celim životom.

Za neke je Google i dalje jedini izbor, što zbog posla, što jer su se navikli na njegove usluge i ne žele da ih menjaju.

Za sve ostale, CNet je prikupio nekoliko saveta kako napustiti Google i preći na alternative.

Odaberite novi e-mail i prosledite Gmail na tu adresu

Dakle, odlučili ste da zauvek raskrstite s Googleom i svim njegovim uslugama. Prvi korak u "odvikavanju" je zamena e-mail adrese.

Mnogima je upravo činjenica da moraju ljude da obaveštavaju o promeni e-mail adrese glavni razlog zašto će nastaviti i dalje da koriste Gmail.

Odaberite novu e-mail adresu i preusmerite sve e-mailove sa Gmaila na novu adresu. Kad odgovarate na te mailove na kraju odgovora napomenite da ste promenili adresu, ali da će stara biti u upotrebi još neko vreme.

Jedna je od mogućih alternativa Outlook.com koji nudi mogućnost povezivanja s Gmailom. Jednostavno se ulogujte u Outlook.com i odaberite ikonicu točkića u gornjem desnom uglu ekrana. Izaberite 'More mail settings' i 'Your email accounts'.

Pronađite 'Add an email account' i odaberite ili 'Add a send-only account' ili 'Add a send-and-recieve account'. Upišite svoje ime, Gmail adresu i lozinku i započnite povezivanje naloga.

Outlook.com će stvoriti novu mapu u koju će smeštati sve poruke s Gmaila, a na vama je da odaberete želite li da vam poruke dolaze u tu mapu ili u inbox.

Kada budete odgovarali na poruku s Gmaila sa svog naloga Outlook.com, automatski će u polju "Pošljalac" biti vaša adresa s Outlook.com. Na taj način nećete morati posebno da obaveštavate ljude s kojima se dopisujete da ste menjali e-mail adresu.

Prebacite dokumente iz Google Drivea na sigurnije mesto

Koliko god se Google Drive kao usluga činila dobrom, toliko su korisnici pronašli i nekoliko zamerki. Najveća je ona što ne enkriptuje dokumente koje arhivirate u "oblak".

Za razliku od njega, Dropbox to radi bez pitanja i na taj način bolje čuva osetljive dokumente koje možda smeštate u "oblak".

Kako biste prebacili sve s Google Drivea na Dropbox, jednostavno se ulogujte u Dropbox i povucite dokumente s Drivea u Dropbox. Postupak ne može biti jednostavniji.

Odaberite drugi pretraživač

Bez obzira na to koji internet pretraživač koristite, verovatno vam je kao primarna stranica namešten Google.

Većina korisnika nikad ne razmišlja o tome da postoje opcije poput Yahooa ili Binga, a zemena je veoma jednostavna.

Ako koristite Firefox, u desnom uglu gde se inače nalazi prozor za pretraživanje, pritisnite strelicu za padajući meni pored ikone Googlea i odaberite pretraživač po svom izboru. Firefox će zapamtiti vaš izbor i prilikom sledećeg traženja koristiti onu poslednju koju ste odabrali.

U Internet Exploreru, Bing je primaran pretraživač, a ako želite da promenite taj izbor, moraćete da instalirate dodatne "add-one". Odaberite ikonu točkića u gornjem desnom uglu i potom opciju "Manage add-ons" i izaberite "Search Providers". Odaberite "Find more search providers" na dnu prozora, pronađite opciju koja vam odgovara i pritisnite "Add to Internet Explorer".

Ne iznenađuje da su korisnici Chromea orijentisani na Google, ali i oni mogu promeniti svoj pretraživač. Mogu da izaberu između Yahooa i Binga, ali i dodati neku drugu odabirom "Manage search engines" i odabirom neke druge opcije iz popisa "Other search engines".

Promenite pretraživač

Ako ste do sad koristili Chrome, a zaista želite da prekinete sve veze s Googleom, razmislite i o promeni internet pretražvača.

Na tržištu se nalazi čitav niz različitih - od Firefoxa i IE, preko Opere, pa do drugih manje poznatih poput SeaMonkeya ili RockMelta.

Vodite računa i o pametnom telefonu

Pametni telefoni sa operativnim sistemom Android neizbežno su vezani uz Google što zbog trgovine aplikacijama Google Play, što zbog celog niza drugih aplikacija koje zahtevaju adresu Gmail.

Ako u potpunosti želite li da ugasite svoj Gmail, vodite računa o tomu da ćete na taj način onemogućiti preuzimanje novih aplikacija s Google Playa pa ćete morati da se orijentišete na neslužbene kanale ili odaberete novi pametni telefon s drugim operativnim sistemom..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: