"Džobs je veliki brat, a iPhone korisnici zombiji"

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) navodno je nazvala Stiva Džobsa “Velikim bratom”, a korisnike iPhonea “zombijima”.

Tehnopolis

Izvor: Huffington Post

Utorak, 10.09.2013.

15:21

Default images

U dokumentima koje je objavio nemački magazin “Der Spiegel”, NSA navodi da “Apple i Stiv Džobs kontrolišu i posmatraju javnost”.

Zapravo, NSA je špijunirala podatke sa emailova i telefona Amerikanaca godinama. U ovoj priči, Der Spiegel otkriva da NSA pristupa podacima sa svih vodećih tipova smartfona.

Agencija takođe ima pristup geolokaciji iPhonea i drugim podacima, navodi list.

On je objavio i slajdove sa navodne interne prezentacije NSA. Jedan od njih koristi slike sa Appleove reklame “1984”, koja je prikazivana tokom Super Bowla 1984.

Svrha te reklame bila je da prikaže kako će Apple pomoći čovečanstvu da se suprotstavi opresiji, a ne da bude “Veliki brat” društva.

“Ko je mogao da pretpostavi 1984. da će ovo biti veliki brat, a da će mušterije postati zombiji?”, stoji na slajdu.

Još jedan prikazuje fotografiju Stiva Džobsa pored koje piše “Veliki brat”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: