7 zanimljivosti o iPhoneu koje niste znali

iPhone je jedan od najpopularnijih smartfona na svetu. Ipak, postoje neke stvari o njemu koje su poznate samo malobrojnim.

Tehnopolis

Izvor: Huffington Post

Utorak, 20.08.2013.

18:28

Default images

Predstavljamo vam sedam manje poznatih činjenica o Appleovoj uzdanici.

Appleov smartfon nije prvi iPhone

Nedugo pošto je Apple najavio dolazak iPhonea, Cisco je tužio Apple zbog naziva telefona. Cisco je naime registrovao naziv iPhone za VoIP uređaj koji omogućava Skype konekciju bez računara.

iPhone se pojavio 22 dana pre Apple uređaja, ali su se kompanije na posletku nagodile i obe zadržale prava na to ime.

U reklamama za iPhone, uvek je 9.42 ujutru

Razlog? Apple događaji počinju u devet sati ujutru. “Zato se obično predstavljanje proizvoda dogodi oko 40 minuta od početka programa”, objasnio je Skot Forstal jednom prilikom.

“Kada se na ekranu pojavi velika fotografija proizvoda, želimo da prikazano vreme bude što je moguće bliže onom koje se nalazi na satovima publike, a znamo da neće biti tačno 40 minuta”.

Forstalov tim odabrao je da 42 minuta stoji na reklami za prvi iPhone 2007. “Ispostavilo se da smo prilično tačni, sa tom procenom, pa smo za iPad stavili 41 minut”, dodao je on.

Slika Bono Voksa je u vašem iPhoneu

Kada odaberete opciju Music na iPhoneu, pronađite ikonicu Artists na dnu ekrana. Silueta koju vidite pripada Bono Voksu, pevaču grupe U2.

Originalna Apple Maps ikonica sugerisala je da vozači treba da slete s nadvožnjaka

Ikonica za originalne Apple Maps prošla je ozbiljne promene od kako je navigaciona opcija predstavljena prošle godine.

Ikona za prve Apple Maps koja je bila dobijana uz iOS 6 prikazivala je Appleovo središte u Kupertinu i rutu sa strelicom koja je ukazivala da vozač treba da sleti s nadvožnjaka, ako želi da dođe do njih.

Ikonica za iOS7 pažljivije je dizajnirana i prikazuje kako da dođete do mesta na kom će biti Appleov budući kampus.

iPhone se originalno zvao “Purple”

Prema svedočenju Skota Forstala na sudu, programerski tim prvog iPhonea, preuzeo je jedno krilo Appleove zgrade i nazvao je “Purple Dorm”, po šifrovanom nazivu za iPhone “Purple”.

Imali su i poster na ulaznim vratima za film “Borilački klub” (Fight Club) sa rečenicom “Prvo pravilo Borilačkog kluba je da ne pričate o Borilačkom klubu”.

Stiv Džobs je javno napravio šaljivi poziv na predstavljanju prvog iPhonea

Na prezentaciji 2007. Appleov izvršni direktor koristio je telefon da se našali sa radnicima u obližnjem kafiću i poruči 4.000 kafa.

Appleov najveći rival Samsung pravi procesore za iPhone

Samsung ne štedi iPhone u reklamama za Galaxy smartfon, a slično važi i obrnuto. Ipak, izgleda da ove dve kompanije sasvim lepo sarađuju.

Naime, procesor u iPhoneu proizvodi Samsung, tvrde stručnjaci koji su ga analizirali pod elektronskim mikroskopom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: