Hyperloop - putovanje brzinom od 1.280 km/h

Putovanje između dva grada brzinom od 1.280 kilometara na sat, sistemom koji je samoodrživ jer koristi solarnu energiju i koji je udobniji i prijatniji za putovanje od aviona, po ceni od samo 20 dolara - "Hyperloop". To je nova vizija Ilona Maska, genija koji je zaslužan za "PayPal", "SpaceX" i "Teslu".

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2013.

11:40

Default images

Milijarder i jedan od najvećih preduzetnika ovog veka predstavio je dokument od 57 strana u kojem je razrađen koncept za novi transportni sistem, za čiju bi izradu bilo potrebno između šest i osam milijardi dolara i četiri godine rada za model za demonstraciju.
Hyperloop bi putnike prevozio u kapsulama od aluminijuma, koje bi bile "ispaljivane" kroz vazdušni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora.

Kapsule bi lebdele skoro supersoničnim brzinama od tačke A do tačke B na vazdušnim jastucima, čime bi se eliminisalo trenje - slično kao pak na stolu za vazdušni hokej.

U kapsulama bi bio održavan pritisak, a prema ovom projektu, putnici bi tokom putovanja osetili tek nešto jaču silu, kao prilikom poletanja ili sletanja aviona ili vožnje u luna-parku.
On je sistem nazvao mešavinom "Konkorda, stola za vazdušni hokej i elektromagnetnog oružja (railgun)".

"Dok ne izmislimo pravu teleportaciju, što bi stvarno bilo strava, jedini način za super-brzo putovanje jeste kroz cev u kojoj bi postojali posebni uslovi", rekao je Mask.
Mask je naveo i da je trenutno previše zauzet da sâm završi ovaj projekat, jer su mu prioriteti "SpaceX" i komercijalni letovi u svemir.

"Da je ovo na vrhu moje liste, verovatno bih ga završio za godinu ili dve", rekao je Mask, dodajući da pruža projekat na uvid kako bi drugi mogli da ga unaprede i da dođu do svojih ideja.
Foto: Beta, AP
Predviđeno je da Hyperloop poveže Los Anđeles i San Francisko, a putovanje bi trajalo oko 30 minuta, rekao je Mask na predstavljanju.

On smatra da je ovaj vid transporta mnogo bolji i isplativiji od aviona kada je u pitanju povezivanje gradova koji se nalaze na razdaljini od oko 1.600 kilometara ili manjoj.

Projektovana cena putovanja u jednom pravcu, prema njegovim rečima, ne bi prelazila 20 dolara, a kapsule bi u teoriji mogle da se "ispaljuju" na svakih 30 sekundi.

Takođe, uz manje modifikacije, kapsule bi mogle da uz ljude prevoze i automobile. Kako prenosi BBC, Mask je na projektu radio sa timom eksperata koji su već radili na programu svemirskih putovanja SpaceX i na energetski naprednim Tesla vozilima, pa je priča daleko od "naučne fantastike", a vrlo blizu realnosti.

"Kada Ilon Mask kaže da će nešto uraditi, obično održi reč. To znači da ćemo uskoro čuti mnogo više o Hyperloopu", navodi BBC.

Maskov projekat možete pogledati na ovoj adresi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: