Prvi severnokorejski smartfon neće biti "smart"

Severna Koreja je promovisala svoj prvi smartfon. Ima samo jedan "mali" problem: većinu naprednih funkcija nije moguće koristiti pošto su zabranjene u ovoj azijskoj zemlji

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2013.

09:50

Default images

Smarffoni verovatno nisu napravljeni u Severnoj Koreji, iako je državna agencija KCNA izveštavala o poseti Kim Džon Una postrojenjima u kojima je telefon "Arirang" navodno napravljen.

Analitičari smatraju da je ovaj android klon napravljen u Kini i onda tajno prebačen u Koreju. Na većini agencijskih fotografija koje je KCNA dostavila medijima vidi se kako radnici gledaju smartfon, ali ni na jednoj se ne vidi sam proizvodni proces.

Zbog čega bi uopšte neko lagao? Jedan od razloga bi mogao da bude da se stane na put kupovini smartfona na crnom tržištu i da bi svi kupili telefone koje Vlada preporučuje (i prisluškuje), smatra "Washington Post".

KCNA izveštava da je Kim "veličao razvoj aplikacija u korejskom stilu, koje omogućavaju najbolji odnos udobnosti i sigurnosti i da ovaj proizvod "Made in DPRK" može da nadahne korejski narod i da svi treba da budu ponosni."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: