Veliki izdavači i Apple na istoj strani

HarperCollins, Simon & Shuster and Penguin su među izdavačima koji su podneli žalbe na odluku američkog suda, kojom se uvode neka ograničenja za Apple kada je u pitanju prodaja elektronskih izdanja knjiga.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: BBC

Petak, 09.08.2013.

17:10

Default images

Prošlog meseca američki sud je proglasio Apple krivim za dogovor sa velikim izdavačima o cenama knjiga koje se prodaju kroz njegov servis iTunes, kada mu je naređeno da raskine ugovore sa pet velikih izdavačkih kompanija i omogući isti tretman i za ostale izdavače u naredne 2 godine.

Najveći izdavači su nakon ove odluke saopštili da su neopravdano kažnjeni ovom odlukom, a sud je odlučio da su ugovori koje je sa njima Apple potpisivao za prodaju elektronskih knjiga dogovarani kao klasična nelojalna konkurencija kojom su iz tog posla istiskivani ostali izdavači.

Apple je nakon te odluke saopštio da će se žaliti, a primedba izdavača je da provizije koje su dogovarali sa Appleom ne utiču na to kakvu će cenovnu politiku voditi ova kompanija kada je konačna cena knjiga u maloprodaji u pitanju.

"Tako pod vidom kažnjavanja Applea oni efikasno i potpuno nepotrebno kažnjavaju izdavače,a kazna izuzetno oštra, autoritativna, i bez vođenja računa o specifičnim okolnostima", smatraju analiltičari koji du prokomentarisali podnošenje žalbi na presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: