Novo "sveto trojstvo": Ctrl, Copy i Paste

Ruska piratska partija odlučila je da se poigra sa tamnošnjim zakonima kako bi se suprotstavila zaštiti autorskih prava i, računajući na slobodu veroispovesti, zaštitila prava na ispovedanje svoje religije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2013.

12:36

Default images

Aktivisti iz pet ruskih gradova (Moska, Sankt Petersburg, Kazanj, Nižnji Novgorod, Kabarovski) početkom sedmice predali su zvanični zahtev za registrovanje verske zajednice, kazao je predsednik Ruske piratske partije Pavel Rasudov.

Razlog za osnivanje nove verske zajednice pod nazivom “Kopimi (Kopiraj Me)” (Copy Me), prema rečima Rasudova, leži u tome što bi na taj način ruski pirati mogli da podignu optužbu protiv zagovornika poštovanja autorskih prava i novih zakona koji uskoro stupaju na snagu, prenosi Russia Today
www.churchofkopimism.si
Naime, prema akutelnom ruskom zakonu o slobodi organizovanja verskih zajednica, stanovnici Rusije imaju pravo da se organizuju u grupe vernika bez zvanične prijave, a svoj zvanični status mogu da steknu tek nakon petnaest godina postojanja i dokaza o broju članova, koji ne sme biti manji od deset.

Proces registracije, navodi Rasudov, može da se oduži, ali on ne očajava. Za to vreme vernici koji se izjasne kao “kopimisti” moći će da podnesu zvanične žalbe i tužbe na nove zakone o autorskom pravu, jer vređaju njijhova religijska uverenja.

Upravo su “religijska uverenja kopista” i prava na njihovo propovedanje, glavno oružje pirata protiv dva sveža ruska zakona. Prvi je zakon koji zabranjuje vređanje osećanja pripadnih verskih zajednica i koji bi morao da štiti i prava kopista.

Drugi je zakon antipiratske prirode i stupio je na snagu prošlog četvrtka. Prema njemu je dozvoljeno blokiranje sajtova sa kojih se ilegalnim putem preuzimaju filmski i televizijski sadržaji.
www.churchofkopimism.si
Pozivajući se na prvi pomenuti zakon, kopimisti će pokušati da obesmisle drugi, antipiratski, jer vređa njihova verska uverenja.

Kopimi zajednica je osnovana od strane osnivača piratskog sajta "Pirate Bay” i već je registrovana kao religijska zajednica u Švedskoj.

Kopimizam se zasniva na verovanju u neprocenjivu vrednost svih informacija, pri čemu je internet sveto područje a kopiranje i distribucija sadržaja su moralno opravdani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: