Uskoro simbioza smartfona i solarnih panela

Naučnici na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) razvili su dvoslojni providni solarni film koji može da se postavi na različite staklene površine da "prikuplja" energiju Sunca.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Mashable/UCLA

Sreda, 31.07.2013.

13:45

Default images

Ovaj ultra-tanki uređaj koristi dve polimerne solarne ćelije i onda ih konvertuje u energiju koja može da se akumulira. Film može da se postavi na prozore u našim stanovima, na krov automobila ili čak i na ekran našeg smartfona. Ideja je da se jednog dana ova tehnologija direktno integriše u sve ove nabrojane proizvode.

Naučnici smatraju da dve solarne ćelije koje oni koriste omogućavaju da se akumulira duplo više energije nego kada je u pitanju panel sa jednom ćelijom. Jednoćelijski panel je u stanju da "upije" 40% infracrvenih zraka, dok dvoćelijski upija 80% IR svetlosti, ali i nešto od vidljivog spektra zahvaljujući polimernom senzoru na filmu.

UCLA ima spreman prototip, ali još nisu saopštili kada će ova tehnologija početi da se koristi. Još nekoliko prestižnih univerziteta, među njima i MIT, takođe radi na svojim verzijama providnih solarnh panela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: