Robot Pablito spasava umetnost

U podrumu Muzeja kraljice Sofije ogromni robot skenira sliku katalonskog slikara Huana Miroa, praveći na stotine mikroskopskih snimaka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2013.

10:27

Default images

Fotografije koje ova mašina napravi uz pomoć infracrvene i ultraljubičaste tehnologije pomoći će stručnjacima da procene stanje ulja iz 1974. "Žena, Ptica u noći".

Naprava omogućava stručnjacima da vide pukotine, ogrebotine, oštećenja i prekrivene pripremne skice i naknadne prepravke, koje golim okom ne mogu da se vide.

"Do najsitnijeg detalja možemo da vidimo ono što se golim okom ne vidi", rekao je AFP-u Umberto Duran, kompjuterski stručnjak-restaurator koji je nadgledao dizajn robota.

"Kod ovog Miroovog dela već smo videli seriju naknadnih doterivanja i mrlja koje su bile potpuno skrivene", dodao je Duran.

Robot je nazvan "Pablito" jer mu je prvo delo na kome je "radio" ogromno platno Pabla Pikasa "Gernika".

Mašina, koja je duga devet metara, visoka tri i po metra i teška preko tone, snimila je 22.000 fotogafija Pikasovog remek-dela prošle godine. Te slike trenutno se analiziraju u odeljenju za restauraciju u muzeju koji je prošle godine primio dva i po miliona posetilaca.

Od tada, robot je korišćen na desetini drugih dela, uglavnom Miroovih, kako bi se pripremila izložba koja iduće godine putuje u SAD.

"Sada precizno znamo u kakvom je stanju slika, njene slojeve, probleme", kaže šef odeljenja konzervacije Horhe Garsija.

Muzej, smešten u preuređenu bolnicu iz 18. veka, dom je dela Salvadora Dalija i Frensisa Bejkona, a mašinu vrednu 150.000 evra je sagradio u saradnji sa španskim telekomunikacionim gigantom Telefonikom.

Prednost robota je što nikada ne dodiruje površinu slike, te ne može da je ošteti, a sa mikroskopskom preciznošću snima sve delove dela.

Mašina je bila specijalno dizajnirana kako bi bila sklopljena ispred "Gernike" i tako poštedela ovu delikatnu sliku selidbe u laboratoriju, dok se većina slika ipak donosi u laboratoriju kako bi ih mašina analizirala.

Stručnjaci kažu da informacije koje dobiju od robota čine njihov posao restauriranja dela mnogo lakšim.

"Od izvanredne je pomoći. Morate da znate šta imate pre nego što počnete da radite na tome", kaže Karmen Muro, hemičarka koja radi u muzejskom odeljenju za restauracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: