Hakeri "unapređuju" Google Glass na svoju ruku

Googleove pametne naočare Google Glass još se nisu ni pojavile u prodaji, a jedna kompanija već im je dodala mogućnost prepoznavanja lica, uprkos brojnim protestima zbog narušavanja privatnosti.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Klix.ba

Subota, 20.07.2013.

10:41

Default images

Osnivač kompanije Lambda Labs, Stiven Balaban, jedan je od brojnih pojedinaca koji dodaju nove funkcije uređaju, a koje Googleovi dizajneri uopšte nisu planirali. Balaban čak ide i korak dalje pa, osim novih funkcija, cilja na to da stvori potpuno novi softver za uređaj, prenosi Klix.ba.

"Ono što pravim je alternativni operativni sistem za Glass, koji Google neće moći kontrolisati", kaže Balaban.

Menjanjem Glassovog originalnog operativnog sistema Balaban je već uspeo da stvori softver za prepoznavanje lica. Kako sam tvrdi, Google nije reagovao baš najbolje kada im je najavio da će izmeniti njihov uređaj. Kao odgovor na to, kompanija je promenila uslove korišćenja kako bi zabranila ovu praksu, ali to nije omelo programere kompanije Lambda Labs.

"Ne brinite, mi mislimo da je prepoznavanje lica jedna od osnovnih funkcija. Google će je ili dozvoliti ili će je zameniti nečim sličnim što dozvoljava", napisali su programeri iz Lambde na Twitteru.

Iako je Google Glass uređaj koji u potpunosti pripada kompaniji Google, nije sasvim jasno mogu li oni da zaustave druge kompanije u kršenju njihovih pravila korišćenja. Kompanija je namerno podelila određeni broj uređaja programerima kako bi istražili nove mogućnosti.

Programeri mogu da dodaju aplikacije u uređaj bez odobrenja kompanije. Kako javlja Guardian, Google ima opciju da "ubije" neželjeni softver ili blokira određene uređaje. Zbog problema sa privatnošću, Google je u svom operativnom sistemu Android izbegao opcije poput prepoznavanja lica i sl., dok je, prema svemu sudeći, ova opcija neizbežna na Glassu.

Čak i pored toga što se Google javno protivi tehnologiji prepoznavanja lica, hakeri poput onih iz Lambda Labsa obećavaju da će uređaj imati ovu opciju. Kada se tome doda činjenica da je za Google Glass već izašla usluga "Lifestream", alatka koja uploaduje sve fotografije koje uređaj snimi, njeno kombinovanje sa softverom za prepoznavanje lica moglo bi da postane prilično zabrinjavajuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: