"Masni prsti" vam mogu odati lozinku

Pogledajte ekran svog tableta ili smartfona i pokušajte da se setite kad ste ga poslednji put očistili. Imajte uz to u vidu da mrlje koje ostavljate na ekranu nekom mogu olakšati pristup vašim podacima.

Tehnopolis

Izvor: Tportal.hr

Petak, 19.07.2013.

08:50

Default images

Poslušali ste sve savete o tome kako da zaštitite svoj pametni telefon ili tablet zaključavanjem ekrana, upisivanjem PIN-a ili iscrtavanjem određenog oblika i svejedno vam je prijatelj uspio otključati uređaj u svega nekoliko poteza?

Problem je u ekranu na kojem ste ostavili masne i mrlje koje su otkrile vaš PIN, lozinku ili pristupni oblik.

Verovali ili ne, Univerzitet u Pensilvaniji se pozabavio takvim načinom upada u tuđe smartfone, odnosno tablete i došao do zaključka da je do lozinke zahvaljujući prljavom ekranu moguće doći u 90 odsto slučajeva.

Istraživanje je pokazalo da su posebno osetljivi pametni telefoni s Androidom koji koriste određeni oblik kako bi otključali ekran telefona.

Dokazali su da je moguće otkriti taj oblik i nakon što je telefon korišten ili je ekran delimično obrisan.

Kako se onda zaštititi?

Najjednostavniji način je da održavate higijenu svog pametnog telefona ili tableta.

Kad upišete lozinku, PIN ili iscrtate oblik za otključavanje, jednostavno obrišite ekran mekanom krpicom. Na taj način ćete sprečiti da neko zahvaljujući vašim mrljama dobije pristup vašim podacima.

Ukoliko vam je stalno brisanje ekrana nepotrebna gnjavaža, Lifehacker predlaže da isprobate aplikaciju WhisperCore koja će u slučaju PIN-a postaviti brojeve vertikalno na ekranu i od vas nakon upisivanja zatražiti da prstom prebrišete ekran.

Ako koristite određeni oblik, nakon što ga iscrtate na ekranu, WhisperCore će vam ispuniti ekran zvezdicama koje ćete morati dodirivati određenim redosledom kako biste izbrisali ranije ostavljene tragove na ekranu.

U principu, aplikacija će vas naterati da obrišete ekran, ali će to napraviti na uglađeniji način nego da to radite krpicom nakon svakog otključavanja.

Još jedan način na koji možete zaštititi svoje podatke i otežati upad u pametni telefon, odnosno tablet je korištenje PIN-a, ali ne onog s četiri, već sa šest ili više znakova. Prilikom odabira takvog PIN-a trebalo bi barem jedan broj ponoviti nekoliko puta.

Tako ćete otežati otkrivanje PIN-a i smanjiti broj mrlja na ekranu.

A kako biste smanjili nivo prljavštine na ekranu, razmislite o korištenju stylusa, odnosno olovke za pametni telefon ili tablet. Ona neće ostavljati masne mrlje pa će vaš uređaj biti čistiji i barem za nijansu sigurniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: