Mana u Androidu omogućava hakerima promenu aplikacija

Istraživači tvrde da su otkrili bezbednosni propust koji bi mogao da napadačima omogući kompletnu kontrolu nad smartfonima koji koriste Googleov Android mobilni operativni sistem.

Tehnopolis

Izvor: Arstechnica

Četvrtak, 04.07.2013.

19:45

Default images

Ovaj propust postoji još od izlaska Androida 1.6 pre četiri godine, a hakeri koji reše da iskoriste propust mogu da promene kod aplikacije kako bi omogućila korišćenje malicioznih programa i virusa.

Ti programi imaju iste sistemske privilegije kao legitimni programi, a te dozvole mogu biti posebno opasne ukoliko su u pitanju aplikacije koje su povezane sa proizvođačem smartfona pošto one imaju više privilegija unutar Android OS-a.

„Tada ta promenjena aplikacija ne samo da može da čita mejlove, SMS poruke, dokumente, da pokupi sve sačuvane šifre već može da bukvalno preuzme kontrolu nad telefonom – može da sama vrši pozive, šalje poruke, upali kameru ili snima pozive“, stoji u saopštenju startupa za mobilnu bezbednost Blue Box.

Hakeri bi takođe mogli da koriste ove takozvane „zombi“ uređaje za stvaranje botneta.

Iako bi bilo opasno kada bi hakeri uspeli da modifikovani APK postave na Google Play Sotre, sasvim sigurno već postoje bezbednosne mere koje to sprečavaju.

Blue Box je takođe izjavio da su privatno obavestili Google o ovom problemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: