"Internet je za sve nas novotarija"

Radilo se o samo jednoj rečenici nemačke kancelarke koja je uzburkala javnost: internet je za nas nova zemlja! Nema potrebe dodavati da je reakcija javnosti na internetu bila burna.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 22.06.2013.

16:46

Default images

Konferencija za štampu nemačke kancelarke nakon posete američkog predsednika Baraka Obame bila je puna važnih i zanimljivih informacija vezanih uz odnose dva prekoatlantska partnera.

Ali u kolektivnom sećanju nemačke internet zajednice ostala je jedna rečenica, zapravo samo jedan deo složene rečenice koju je izrekla kancelarka Angela Merkel objašnjavajući problematiku ustavnog praćenja interneta od američkih tajnih službi:

"Internet je za sve nas novotarija."

Nije trebalo čekati dugo da Twitter počne doslovno da ključa od rasprave o gotovo 20 godina starom "World Wide Web-u" koji je svakodnevica u 76 posto nemačkih domaćinstava i koji je jedino šefici nemačke vlade - "nepoznata zemlja".

Na šta je zapravo Angela Merkel, koja je poznata kao intenzivna korisnica novih oblika digitalne komunikacije (posebno poruka preko mobilnih telefona), mislila kada je govorila internetu kao nečem novom?

Odgovor je istog dana, naravno preko Twittera, stigao od njenog predstavnika za odnose s javnošći Stefena Sejberta: "Ono što je kancelarka mislila je to da je Internet pravno gledano neistražena, nova zemlja i to je nešto što osećamo u političkoj svakodnevici".

Činjenica jeste da je internet, pogotovo njegova pravna regulacija, u poređenju sa ostalim segmentima života, pravno još uvek slabo regulisan.

No ipak dobar deo javnosti smatra neprimerenim da političarka, koja stoji na čelu vodeće svetske industrijske sile, o internetu govori kao da se radi o novom egzotičnom pojmu za tehnološke frikove. Spajanje računalra staro je više od četrdeset godina, a i internet kakvim ga danas poznajemo više je nego punoletan.

Korisnici interneta dele se u dve velike grupe: oni koji zaista delimično žive u "svetskoj mreži" i koriste sve njegove kreativne i tehničke mogućnosti kao i oni koji se internetom služe zbog kupovine, čitanja elektronske pošte ili obavljanja bankarskih poslova.

A najveći deo od 76 posto Nemaca koji se redovno služi internetom spada upravo u ovu drugu kategoriju. S obzirom na to da politika uvek više-manje prati potrebe većine, tako je i njeno zanimanje za internet sporadično i krajnje pragmatično.

Zato se i zakonodavstvo teško nosi sa filozofsko-moralnim pitanjima koja je sa sobom donela upotreba WWW-a. To je naravno teško shvatljivo za onu manjinu intenzivnih korisnika koje pitanja poput cenzure ili nadgledanja Interneta smatraju životno važnim.

Ova vrsta javnog uzbuđivanja je teško razumljiva i prosečnom korisniku interneta a o dobrom delu stanovništva (pogotovo starijim građanima) da se i ne govori. No ipak za industrijsku silu Nemačku je internet od presudne važnosti. I zato je Merkel kao jedan od ciljeva svoje vlade navela i uvođenje širokopojasnog interneta i "u poslednje selo" u Nemačkoj.

Zasad se ta namera nije ostvarila što pokazuju i najnovija istraživanja koja svedoče da se po raširenosti širokopojasnih internetskih priključaka, Nemačka u konkurenciji industrijski razvijenih zemalja nalazi u donjoj polovini lestvice.

Izvor: Business.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: