Kinezi imaju najbrži kompjuter na svetu

Kineski superkompjuter je postao najbrži na svetu, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni 17. juna koji potvrđuju da znatno prevazilazi američku mašinu koja je sada rangirana na drugo mesto.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

15:02

Default images

Superkompjuter Tianhe-2, razvijen na Kineskom nacionalnom univerzitetu za tehnologije odbrane, na testu je postigao procesnu brzinu od 33.86 petaflops (1000 triliona kalkulacija) u sekundi, čime je obezbedio prvo mesto u pregledu 500 vrhunskih superkomputera.

Test je pokazao da je kineska mašina daleko najbrži kompjuter ikada konstruisan.

Njegov glavni konkurent, Titan, proizveden u SAD, postigao je performanse od 17.59 petaflopsa u sekundi, navedeno je na sajtu pregleda, preneo je AFP.

Pet od 10 najbržih kompjutera u svetu isnstalirani su u SAD, navodi se u pregledu, dok su po dva u Kini i Nemackoj i jedan u Japanu.

Priznanje Tianheu-2, što znači Mlečni put-2, za najbrži kompjuter na svetu, označava i povratak titule Kini, pošto je njegov predhodnik Tianhe-1 bio rangiran za prvog na svetu novembra 2010. da bi ga uskoro pretekla mašina iz SAD.

Za razliku od njegovih drugih predhodnika, delovi Tianhea-2 su razvijeni i proizvedeni u Kini, osim njegovog glavnog procesora koji je proizvela američka firma Intel.

Amerikanci međutim još uvek dominiraju u sveukupnom rangiranju superkompjutera sa 252 sistema koji su među 500 vrhunskih. Broj evropskih mašina je 112, ispod Azije koja ima 119 superkompjutera, navedeno je na sajtu.

Superkompjuteri na listi prvih 500, koja se radi dva puta godišnje, rangirani su prema brzini performacija koje testiraju i utvrđuju stručnjaci iz Nemačke i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: