Google pod istragom Evropske komisije

Nadzorno telo antimnopolske komisije u Briselu proveriće tvrdnje da je Google zaključivao antitržišne ugovore kako bi promovisao svoj operativni sistem Android.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Subota, 15.06.2013.

18:59

Default images

Sumnja se da je Google proizvođačima telefona ponudio niže cene za Android platforme, kako bi što više njih proizovdilo telefone sa tim operativnim sistemom, čime bi Googleov proizvod stigao do većeg broja korisnika.

Prema informacijama do kojih je došao Fajnenšel tajms antimonopolska komisija će naročito obratiti pažnju na "eventualne Googleove zahteve za otkazivanje ili odlaganje predstavljanja nekih modela pametnih telefona, kao odgovor na konkurentne operativne sisteme".

Neformalna istraga je još uvek u ranoj fazi, a započeta je nakon žalbi 14 kompanija, uključujući Microsoft i Nokiu, koji tvrde da Google već izvesno vreme vodi "obmanjujuće kampanje".

Uspeh u mobilnim uslugama Google velikim delom postigao je zahvaljujuću tome što su proizvođači delimično vlasnici popularnih servisa poput mapa, koji za njihov rad koriste Android platformu. Prema agenciji Gartner, Android uređaji na globalnom nivou predstavljaju skoro 74% ukupne prodaje pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine.

Briselska istraga o Androidu je otvorena pre više od godinu dana, ali je komisija poslala Googleu upitnik na 23 strana o mobilinim operativnim sistemima i unapred instaliranim uslugama na uređajima nakon što je 14 kompanija uložilo formalnu žalbu. Upitnik ne znači da će komisija nakon analiziranja podataka iz njega pokrenuti i formalnu istragu o načinu na koji Google zaključuje komercijalne ugovore sa svojim poslovnim partnerima.

Predstavnici komisije potvrđuju da su upitnik i neformalna istraga povezani, ali da u ta dva slučaja ima dosta preklapanja.

Predloženo antimonopolsko poravnanje ranije ove godine, koje se odnosilo na Googleovu zloupotrebu prilikom internet pretraživanja oštro je kritikovano od strane njegovih konkurenata zbog "mnogih rupa" koje dogovor zapravo čine nedelotvornim.

Komisija koja ima moć da izrekne novčanu kaznu od 10% procenata ukupne zarade saopštila je da će da pokušati da izdejstvuje neke promene u dogovoru o poravnanju, ali je odbila da komentariše upitnik na osnovu kojeg će eventualno doneti nove mere.

Iz Googlea je povodom ove neformalne istrage stiglo kratko sopštenje u kojem se navodi:

"Android je otvorena platforma koja podstiče konkurenciju, a proizvođači telefona, korisnici, kao i svi ostali mogu slobodno da odluče da li će i na koji način koristiti Android i njegove aplikacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: