Objavljen Ubuntu 13.04

April je srećan mesec za ljubitelje Ubuntua, a prvo ovogodišnje izdanje stiže tradicionalno na vreme.

Tehnopolis

Izvor: Autor: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Četvrtak, 25.04.2013.

14:15

Default images

Nakon ozbiljnog fokusa na novim platformama prethodnih meseci, vreme je za vraćanje osnovama. Ubuntu 13.04, kodnog imena Raring Ringtail spreman je za preuzimanje i probanje, a radi se o mahom iterativnom izdanju sa nekoliko pravih novina.

Softversko osveženje se podrazumeva, Ubuntu 13.04 baziran je na Linuxu 3.8.8, a Unity (Ubuntuovo grafičko okruženje) stiže u verziji 7. Novi Unity trebalo bi da donese unapređenja u performansama između ostalog zahvaljujući i lekcijama naučenim na sistemima sa manjkom resursa sa kojima je Ubuntu aktivno eksperimentisao prethodnih meseci.

Kad smo kod Unityja valja istaći dodatna vizuelna unapređenja (animacije pri radu sa prozorima, dijalog za gašenje, pregled rezultata pretrage), nove "lupe" (Lenses), olakšano kretanje između prozora, ali i dalje ograničenu podesivost. Unity Tweak Tool verovatno je prva aplikacija koju ćete želeti da instalirate (dostupna "pravo iz kutije") ukoliko hoćete detaljnije da prilagodite svoj Ubuntu. Na osnovu kratkog testiranja čini se da Unity zaista radi osetno brže, no ostaje da vidimo kako će se obećana poboljšanja odraziti na svakodnevni život.

Velike promene doživeo je Ubuntuov podsistem za društveme mreže. Najveća vidljiva promena na površini je isključivanje Gwibbera, a još uvek traje čuđenje zašto nema preinstalirane zamene. Zamena za Gwibber zove se Friends, mora se instalirati naknadno (potražite po "friends-app", dok smo testirali srpski repozitorijumi ga nisu imali, pa probajte neke druge, nemačke na primer), i na osnovu ovoga što smo videli, nije bez problema.

Podrška za web aplikacije i dalje je tu (preporuka da se proba), Firefox se dobija u verziji 20, Thunderbird je 17.0.5, a LibreOffice u verziji 4.0. 13.04 okončava podršku za Windows instaler, pa ako želite da probate Ubuntu bez promene stanja na svom hard disku, preporučuje se live sistem.

Zvanična objava koja se tiče desktop izdanja je ovde, serverska ovde, a Ubuntu možete probati i u browseru (naravno ne u 100% kapacitetu) ovde. Preuzimanje je na starom mestu, a kao što je pomenuto Ubuntu je moguće probati bez instalacije, što je svakako za preporuku.

Šta mislite o novom izdanju, da li ste ga već probali i kako vam se čini?

@escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: