Kupovina iz Srbije u novom Google Playu

Ponovo su sitni sati bili pravo vreme za akciju, update Google Playa koji je stigao do nas doneo je i jednu novost kojoj se nismo nadali.

, AUTOR: IVAN JELIĆ Izvor: B92
Snimak ekrana novog Google Playa na Nexusu 7
Snimak ekrana novog Google Playa na Nexusu 7

U noći između ponedeljka i utorka, 15. i 16. aprila, na neke od uređaja u našem posedu (Samsung Galaxy Nexus i ASUS Nexus 7) stigla je nova verzija Google Playa. Iako ne izgleda identično kao što je Google obećao da će izgledati, jedna je novost vrlo važna za nas: u Playu se sada mogu kupovati aplikacije, knjige, časopisi, muzika, filmovi i TV program.

Sve ovo proverili smo na pomenutim uređajima, sa srpskim Google nalozima sa kojima su povezane platne kartice banaka koje posluju u Srbiji. Kupovine su prošle bez problema.

Snimak ekrana Google Playa u desktop web browseru
Snimak ekrana Google Playa u desktop web browseru

U desktop verziji Playa dostupni su i "Уређаји" koji se uredno mogu staviti u korpu, no isporuka je za sada moguća samo u 9 zemalja, među kojima nije Srbija.

Ostaje da vidimo kojim tempom će update stizati na sve uređaje, pa ukoliko je nova verzija Playa stigla do vas javite nam u komentarima da li plaćanje funkcioniše i kako vam se dopada.

Sve ovo odnosi se naravno samo na kupovinu aplikacija i sadržaja, Srbija još uvek nije na listi zemalja iz kojih je moguće prodavati na Google Playu.

Zanimljivo je primetiti da listinzi aplikacija (najpopularnije besplatne na primer) još uvek nisu lokalizovani, i da se na njima nalaze aplikacije karakteristične recimo za američko tržište (Netflix na primer). Videćemo o kakvom se problemu radi, te da li će sadašnja ponuda biti lokalizovana koliko je to moguće ili je možda ovakva dostupnost sadržaja nekim slučajem greškom omogućena našem tržištu, budući da podseća na ponudu dostupnu korisnicima u SAD.

Ukoliko želite da ubrazate update, možete probati (na sopstvenu odgovornost) savet koji je objavio PC Press: "Otvorite Settings / Apps / All i u listi pronađite Google Play Store. Kliknite na tu ikonu, pa zatim na Clear Data i (eventualno) Force Stop. Ponovo startujte Google Play, prihvatite uslove korišćenja i… videćete i aplikacije koje se kupuju. Ako ste u Google Wallet-u zadali broj svoje kartice, možete da kupujete…

Nove informacije: prema informacijama od naših čitalaca (hvala na komentarima) i sa društvenih mreža, mogućnost kupovine još uvek nije dostupna većini korisnika. Na našim uređajima stanje je nepromenjeno, sve funkcioniše kao i pre nekoliko sati. Budući da se radi o usluzi koja je dostupna za sve uređaje povezane sa jednim nalogom, moguće je da uređaji nisu jedini kriterijum, odnosno da će mogućnost plaćanja stizati u različitom vremenskom razmaku, od naloga do naloga. Ovo je naravno pretpostavka, zvanilčnih informacija još uvek nema, a mi ćemo i dalje pratiti ceo slučaj.

Vesti

Google uvodi "besplatnu aplikaciju nedelje"

Korisnici u Srbiji i dalje imaju problema sa kupovinom aplikacija na Play Storeu, nekada aktivne kartice i dalje ne mogu da se osveže, ali postoje načini za dovijanje. To ne znači da i za nas nije vest kada Google odluči da lansira "besplatnu aplikaciju nedelje".

Vesti ponedeljak 27.03. 11:37 Komentara: 0

"WhatsApp treba da bude dostupan policiji"

Šifrovani servisi poruka kao što je WhatsApp moraju da omoguće obaveštajnim agencijama pristup svojim platformama, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, posle izveštaja da je napadač u Vestminsteru koristio taj servis samo nekoliko minuta pre napada.

Vesti nedelja 26.03. 13:42 Komentara: 18

Stiven Hoking na hologramu u Hongkongu

Britanski fizičar Stiven Hoking obratio se u petak publici u Hongkonga u obliku holograma, naglasivši tu novu tehnologiju koja se sve više koristi u politici, zabavi i biznisu, preneli su danas lokalni mediji.

Vesti subota 25.03. 20:20 Komentara: 4
strana 1 od 1594 idi na stranu