Kinezi gube pare zbog Applea

Kompanija koja radi pod okriljem jednog od najvećih proizvođača elektronskih komponenti kineskog Foxxcona, svoj najveći pad prihoda u poslednjih 13 godina objasnila je lošom prodajom Appleovih proizvoda - iPada i iPhonea.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Petak, 12.04.2013.

17:46

Default images

Kompanija Hon Hai Industry iz Tajpeja saopštila je da je u prvom tromesečju ove godine ukupan prihod pao za čitavih 19.2% a manja zarada posledica je umanjenih narudžbina od strae Applea koji je njihov najveći naručilac komponenti.

"Ovako loš rezultat je posledica toga što je prodaja Apleovih proizvoda loša, tako da su i porudžbine manje i ređe", izjavio je jedan analitičar koj prati zbivanja na tržištu.

"Međutim to nije jednini razlog zbog koga ovaj proizvođač ima manje prihode. Zbog slabije tražnje kompjutera koje pravi Hewlett Packard kao i loše prodaje konzola i igrica za Sony, Microsoft i Nintendo, koji se delovima snabdevaju iz iste kompanije, reziutat je takav kakav je", dodao je on.

Kompanija Hon Hai Industry skoro 70% svog prihoda obezbeđuje proizvodnjom elektronskih komponenti za Ipad i Iphone i obavlja neke druge poslove za ovu američku kompaniju.

Apple je prošlog decembra imao lošije rezlultate na berzi nego što je očekivao, a polako počinje da gubi i dominaciju na polju pametnih telefona.

Izvršni direktor kompanije Tim Kuk je u januaru izjavio da kompanija jednostavno nije mogla da odgovori na tražnju za njihovim najprodavanijim proizvodom Iphoneom 5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: