Najveći sajber-napad usporio internet

Internet je u celom svetiu danas bio nešto sporiji nego inače zbog, kako stručnjaci objašnjavaju, "najvećeg sajber-napada u istoriji."

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

15:46

Default images

Poslednji u nizu sajber-napada pogodio je brojne servise kao što je npr. Netflix, a stručnjaci strahuju da bi na udaru mogli da se nađu i brojni bankovni nalozi kao i e-mail serveri.

Trenutno pet kompanija iz različitih evropskih zemalja istražuje napad, pa tako počinju da se naziru i prvi pozadinski sukobi koji se kriju iza okršaja.

Kako piše BBC, neprofitna organizacija Spamhaus, sa sedištem u Londonu i Ženevi, pomagala je e-mail provajderima da zaštite svoje korisnike od spamova i ostalih poruka sa nebezbednih sadržajem. Na njihovoj listi našla se i holandska kompanija za hostovanje Cyberbunker.

Upravo je Cyberbunker kompanija na koju se sumnja da stoji iza napada. Sven Olaf Kamfuis, koji za sebe tvrdi da je predstavnik Cyberbunkera, saopštio je da Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju, te da ne bi trebalo takva organizacija da odlučuje o tome kakav će sadržaj dopreti do korisnika.

Kao odgovor na ovu optužbu iz Spamhausa tvrde da je upravo Cyberbunker u saradnji sa kriminalnim hakerima iz istočne Evrope i Rusije, organizovao napad koji je danas, bar na kratko, usporio internet širom planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: