Neuništivi ekrani budućnosti

Smartfoni budućnosti mogu imati ekrane od industrijskog safira, umesto stakla, koji se pravi od korunda, jednog od najčvršćih prirodnih minerala na svetu.

Tehnopolis

Izvor: Fox News

Petak, 22.03.2013.

08:49

Default images

Od korunda je “jači” jedino dijamant, a supstanca napravljena u laboratoriji na osnovu ovog minerala mogla bi dati novim smartfonima gotovo neuništiv ekran.

Kompanija GT Advanced Technologies tvrdi da bi takav ekran bio dva i po puta jači i otporniji na ogrebotine od popularnog Gorilla Glass koji se trenutno koristi za većinu HTC, LG, Samsung... smartfona.

“Njega praktično ne možete ogrebati”, kaže Džef Nestel Pat, direktor marketinga ove kompanije.

Ekrani sa ovakvim “draguljima” mogu se pojaviti već krajem ove godine, ali će telefoni koji će ih nositi biti mnogo skuplji – na primer, Gorilla Glass ekrani koštaju manje od tri dolara, dok će oni od safira koštati oko 30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: