Hakovao Sim City da bi igrao sam

Jedan zaljubljenik u kompjuterske igre skoro je uspeo da Sim City pretvori u igru za jednog igrača, nakon što je promenio kodove koji su mu omogućili da je igra van mreže.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: BBC

Petak, 15.03.2013.

18:23

Default images

Ovaj haker-entuzijasta je promenom određenih kodova zamalo sebi obezbedio da u igri uživa samostalno i van mreže, potpuno opovrgavajući tvrdnje kompanije Electronic Arts da igra zahteva stalno prisustvo na internetu.

Ovo je samo još jedan u nizu problema sa kojima se poslednjih dana kompanija Electronic Arts susreće, posle puštanja u prodaju nove verzije ove popularne kompjuterske igre.

Nakon njenog objavljivanja 5. marta pojavili su se problemi koji su igračima onemogućavali da se odmah priključe na servere, pa su neki od njih čekali i po pola sata kako bi mogli da započnu igru. Prijavljivani su i problemi sa lošim odzivima komandi koje su se pojavljivale zbog preopterećenja servera, a često su se veze prekidale, pa je bilo skoro nemoguće ponovo se uključiti u igru.

Ovi problemi su naterali kompaniju da se zvanično izvini igračima i da poveća broj servera koji će omogućiti da se mnogo više igrača odjednom prijavi za igru. U jednom trenutku je zbog prigovora kupaca i najveći internet prodavac Amazon igru na nekolko sati povukao iz prodaje.

Sada se pokazalo da je uz hakerske trikove moguće zaobići osnovni uslov za igranje ove igre: stalno prisustvo na mreži. Neki od igrača su prijavili da su i nakon 20 minuta pošto su isključili internet vezu mogli da je igraju nesmetano, pre nego što je server proverio konekciju.

I po samom objavljivanju igre bilo je mnogo kritika što su inženjeri u kompaniji EA odlučili da novu verziju igre Sim City prevedu iz samostalne i onlline igru.

Jedan od igrača koji se zbog toga naljutio je na jednoj od društvenih mreža otkrio je kako je menjanjem kodova zaobišao potrebu da se stalno bude na internetu.

On je promenom kodova isključio tajmer koji je programiran da proverava da li ste na mreži ili niste i jednostavno ga stavio van funkcije. Takođe se igrao i sa ostalim karakteristikama igre i skoro uspeo da je pretvori u igru za jednog igrača.

"Vaš kompjuter može da simulira sve delove igre bez ikakve pomoći interneta ili servera na kojima se nalazi" napisao je u opširnom objašnjenju koje je postavio na internet, a na Youtubeu je postavio i video u kome se vidi kako je moguće igrati Sim City bez interneta.

Ipak, dodao je, za sada ne postoji mogućnost da se napravi kopija igre na kompjuteru, već je potrebno da se ona učita sa EA servera.

Problemi koji se za Electronic Arts umnožavaju nakon što su odlučili da Sim City pretvore u igru na mreži, još više uveravaju kritičare, da je ta odluka možda najlošija u istoriji kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: