Baterija koja se puni za nekoliko sekundi

Istraživači su otkrili sasvim nov tip baterija koje mogu da se napune za svega nekoliko sekundi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

10:53

Default images

Mikro grafenski super superkondenzator je uređaj koji može da se napuni i isprazni na stotine hiljada puta brže od standardnih baterija.

Napravljen od sloja ugljenika debljine jednog atoma može biti lako proizveden i ugrađen u uređaje, pa čak dovesti i do smanjenja telefona.

Tim naučnika kaže da bi ovakve baterije bile pogodne čak i za električne automobile.

“Integracija jedinice za skladištenje energije sa elektronskim kolima obično zahteva minijaturizaciju celog sistema”, kaže Ričard Kaner, profesor nauke o materijalima na Fakultetu za primenjene nauke Univerziteta u Kaliforniji.

Kako bi razvili novi mikro superkondenzator, istraživači su koristili dvodimenzionalni “list” ugljenika, poznat kao grafen, koji je debljine samo jednog atoma.

Tim je takođe otkrio način da proizvodi nove baterije veoma lako, koristeći standardni DVD rezač. Tako su napravili više od 100 mikro superkondenzatora na jednom disku za manje od 30 minuta, koristeći sasvim jeftine materijale.

Oni kažu da je čak moguće ovu tehnologiju napraviti kod kuće, a potrebni su samo DVD rezač i disperzija grafit oksida u vodi, koja može da se nabavi.

Istraživački tim se nada da će naći partnere u velikim kompanijama, proizvođačima mobilnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: