Dotkom na korak od izručenja SAD-u

Američki tužioci dobili su sudsku bitku sa Novim Zelandom za izručenje osnivača servisa za deljenje podataka Megaupload – Kima Dotkoma i trojice njegovih kolega optuženih za olakšavanje masovnih povreda autorskih prava na svojoj, sada ugašenoj, internet stranici.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

20:32

Default images

Žalbeni sud poništio je raniju odluku koja bi dozvolila Dotkomu i ostalima otvoren pristup dokazima u slučaju protiv njih, a za vreme njihove rasprave o izručenju, koja je zakazana za avgust ove godine. Žalbeni sud je presudio da bi opsežno razotkrivanje usporilo proces i da je sažetak američkog slučaja dovoljan.

Dotcom tvrdi da je nevin i da se ne može smatrati odgovornim za one koji su njegovu stranicu koristili kako bi nezakonito "skidali" muziku ili filmove.

Američki tužioci traže izručenje i Fina Batatoa, Matiasa Ortmana i Brama van der Kolka, ljudi koji su obavljali više funkcije u Megauploadu pre nego što su ga američke vlasti ugasile prošle godine.

Pol Dejvison, jedan od Dotkomovih advokata, rekao je kako je planirao žalbu Vrhovnom sudu Novog Zelanda. Dotcomov pravni tim prvo mora da podnese zahtev sudu, koji će onda odlučiti da li žalba ima dovoljne osnove za nastavak.

U svojoj odluci, Žalbeni sud je presudio da potpuno otkrivanje dokaza nije potrebno za ročište o izručenju, jer ročište nije mesto za utvrđivanje krivice. Sud je istakao da je pravna obaveza ka SAD-u dovoljan dokaz o valjanosti slučaja.
Sud je takođe utvrdio da su ugovori o izručenju u osnovi dogovori između vlada.

"Iako sudovi igraju vitalnu ulogu u procesu, izručenje je više stvar odnosa između vlada", presuđeno je.

Davison kaže da je razočaran odlukom suda i da je veoma važno da Dotkom dobije pristup dokumentima, uključujući i one koji bi mogli biti štetni za američki slučaj. Takođe je rekao da će pomoći da se dokaže da nema osnova za slučaj.

Ročište o izručenju za četvoricu kolega već je odloženo sa marta za avgust, zahvaljujući pravnim nesuglasicama. To bi se moglo još više produžiti, ukoliko Vrhovni sud prihvati narednu žalbu.

Dotkom će, u iščekivanju ročišta, ostati na slobodi uz kauciju. U januaru, na godišnjicu njegovog hapšenja, pokrenuo je novu stranicu za deljenje podataka, nazvanu jednostavno Mega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: