Pentagonova kamera koja vidi sve

Šta dobijate kada 365 telefonskih kamera od 5 MP spojite u jedinstveni mozaik i dodate još nekoliko super-tajnih dodataka? Dobijate kameru Argus-IS od koje ne možete da se sakrijete.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2013.

11:20

Default images

Argus-IS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System) je kamera koju potpisuje Pentagovona agencija za razvoj novih tehnologija (DARPA). Ova moćna spravica može da se pohvali sa neverovatnom rezolucijom od 1.8 gigapiksela!

Bilo je potrebno trideset meseci rada i nešto više od 18.5 miliona dolara da Argus-IS postane realnost. Sada ova kamera može da usnimi u jednom potezu površinu od čak dvadeset pet kvadratnih milja, uključujući veoma sitne detalje, i to sa visine od šest kilometara, piše sajt PetaPixel.

Primera radi, sa te visine kamera može sasvim pristojno da usnimi i objekte veličine svega petnaestak centimetara, uz to svakodnevno čuvajući i obrađujući prikupljene podatke.

Podatak da je moguće da u svakom trenutku iznad nas može leteti jedno ovakvo svemoćno oko koje snima i beleži sve, ne deluje nimalo bezazleno. Ipak, biće nesumnjivo zanimljivo pratiti kako će se ovakav skok u razvoju kamera vremenom prilagođavati “običnim smrtnicima” i potrošačkom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: