Wikipedia slavi 12. rođendan

Najveća svetska internet-enciklopedija čiji sadržaj kreiraju i konstantno dorađuju korisnici - Wikipedia - proslavlja 12 godina postojanja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

20:00

Default images

Sadržaj Wikipedie danas je popunjen sa 24 miliona tekstova, ima oko 100.000 aktivinih korisnika, a čitana je na 285 jezika.

Projekat Wikipedia pokrenula je 15. januara 2001. neprofitna zadužbina "Wikimedia", koja je pokrenula i nekoliko drugih bratskih projekata - Wikinews, Wikibooks, Wikiquote....

Možda glavni razlog tolike popularnosti ove veb-stranice leži u tome da članke može da uređuje svako ko ima pristup internetu. Međutim upravo zbog ove slobode sajt je podložan plasiranju dezinformacija, netačnih podataka i dvosmislenosti. Proteklih godina za ovu internet-stranicu često je vezana pojava namernih ubacivanja neistinitih i besmislenih podataka.

Ipak, citiranje Wikipedie u sredstvima masovnog informisanja ali i u akademskim krugovima tokom 12 godina postojanja, postalo je uobičajeno i gotovo svakodnevna pojava. A jedan od razloga je i taj što je nedavno objavljeno da je broj ozbiljnih grešaka približan Enciklopediji "Britinika".

Za nas je mnogo bitniji podatak da će sledećeg meseca biti tačno 10 godina od kada je u "orbitu" lansirana verzija ovog sajta na srpskom jeziku. Domaća elektronska enciklopedija pokrenuta je 16. februara 2003. U duhu proslave ovog jubileja "Wikipedia" na srpskom promenila je svoj prepoznatljivi logo.

CIA, FBI, MOSAD

U avgustu 2007. godine, uprava Wikipedie uočila je česte izmene pojedinih tekstova. Ubrzo je otkriveno da su tekstove prerađivali korisnici za koje se kasnije ispostavilo da su bili službenici vladinih agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: