SMS u vašem oku?

Belgijski naučnici rade na razvijanju nove tehnologije koja će omogućiti informacijama poput SMS-a da se projektuju na kontaktna sočiva u ljudskom oku.

Tehnopolis

Izvor: telegraph.co.uk

Nedelja, 09.12.2012.

08:45

Default images

Centar za tehnologiju mikrosistema pri Univerzitetu u Gentu razvio je sferični zakrivljeni LCD displej koji može biti ugrađen u kontaktna sočiva i prikazivati projektovane slike pomoću bežične tehnologije.

„Pošto smo ustanovili osnovnu tehnologiju možemo da počnemo da radimo na stvarnim aplikacijama koje će najverovatnije biti dostupne već za koju godnu”, kaže profesor Herbert De Smet.

Za razliku od ranijih kontaktnih sočiva sa displejom, koji su ograničeni na nekoliko piksela, nova tehnologija omogućava da se iskoristi cela kriva površina sočiva.

„Ovo nije nikakva naučna fantastika”, objašnjava Jele De Smet, glavni istraživač projekta koji veruje da će komercijalna upotreba sočiva biti moguća za pet godina.

„Sočivo nikada neće zameniti filmsko platno, ali može biti zanimljivo za određene aplikacije koje prikazuju smernice za put ili za projektovanje SMS-a iz smartfona pravo u vaše oko”.

Ova inovacija je samo prvi korak ka „kontaktnom sočivu sa poptuno piskelizovanim displejom”, istim kao TV ekran.

Sočiva će moći da se koriste i u medicinske svrhe, na primer, za kontrolu količine svetlosti koja pada na mrežnjaču u sučaju oštećene šarenice.

Tu je i moguća primena u kozmetičke svrhe kada će vlasnik, recimo, moći da menja boju očiju u zavisnosti od raspoloženja.

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: