Pakistanci napali .rs, i Google pogođen

Ako ste u ranim jutarnjim časovima danas pokušali da otvorite stranicu Google.rs, dočekala vas je neočekivana slika koja vas je uz poruku "Pakistan Zindabad" ("Da poživi Pakistan") obavestila da je hakovan home-page vašeg pretraživača.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

09:35

Default images

Napad se dogodio u ranim jutarnjim časovima (oko 5), a stranica www.google.rs nije mogla da se otvori ni u narednim satima, a oko 11h je saobraćaj počeo da se normalizuje a u 13 časova saobraćaj je skroz normalizovan.

Smatra se da je operaciju izveo pakistanski tim hakera koji je deo "Anonymous" grupe, ali još niko nije preuzeo "zasluge" za ovaj poduhvat.

Slično se desilo i sa pakistanskim i rumunskim Google stranicama u prethodnih 15-ak dana, ali ni ti slučajevi, kao ni ovaj sa .rs domenom, ne znače da je direktno hakovan Google ili da su ugroženi bilo kakvi podaci.

Reč je o takozvanom "DNS cache poisoningu", odnosno, laički rečeno, napadu na i "petljanju" sa svojevrsnim putokazima na internetu pa korisnici umesto na Google, budu upućeni na druge adrese sa kojima im hakeri poručuju svoje poruke.

To je potvrdio i internet gigant Google u zvaničnoj izjavi.

"Lokalna Google stranica u Srbiji nije hakovana. Tokom kraćeg vremenskog perioda, neki od posetilaca stranice www.google.rs kao i nekih drugih stranica, bili su preusmeravani na drugi sajt. Mi smo u kontaktu sa organizacijom odgovornom za upravljanje domenima u Srbiji", navodi se u zvaničnoj izjavi kompanije Google.

Zbog vrste napada moguće je da osim Google.rs i neke druge adrese na srpskom internetu budu nedostupne ili izgledaju kao da su "defaceovane".

Na sajtu pastebin.com gde hakeri često ostavljaju izveštaje o svojim dostignućima vidi se i lista sajtova koji su nedostupni, a očigledno je da je napad "tipski" i da ga ovaj tim hakera primenjuje u svim zemljama.

Tako se na listi nalaze imena velikih IT kompanija, nekoliko giganata iz industrije zabave, pa čak i PayPal - svima je samo "zalepljen" sufiks .rs iako mnogi od njih uopšte ne postoje na srpskom internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: