Kaciga s pogledom od 360º

Francuski istraživači proizveli su kacigu koja omogućava pogled od 360 stepeni u realnom vremenu. Prototip kacige, nazvan "FlyViz", predstavljen je danas u Parizu na francuskom Institutu za istraživanje i upravljanje računarskim naukama (Inria).

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2012.

19:00

Default images

Ovaj uređaj prvi put omogućava istovremeni panoramski pogled, tj. pogled od 360 stepeni. Osoba koja nosi kacigu vidi istovremeno ne samo ispred sebe i sa strane već i iza sebe, "poput muve ili kameleona", kaže direktor projekta Anatol Lekije, prenose francuski mediji.

Cilj kacige je da "poveća prirodno vidno polje čoveka na 360 stepeni lateralno", ističe on.

Sistem se zasad sastoji od elementa koji se mogu naći i na tržištu: klasične digitalne kamere, prenosivog računara i HMD kacige.

Postavljena na vrhu kacige, kamera je uperena nagore, ka polukružnom ogledalu koji joj omogućava sliku od 360 stepeni.

Slika se najpre obrađuje, a potom šalje na ekran kacige. Ono što se nalazi ispred osobe koja nosi kacigu prikazano je na sredini ekrana, dok se periferni delovi pogleda postepeno pojavljuju s leve i desne strane.

Scena koja je odmah iza korisnika projektovana je na samim rubovima slike. To znači da će lice osobe koja se nalazi iza nosioca kacige biti podeljena na dva dela, od kojih će jedan biti vidljiv na levom, a drugi na desnom rubu ekrana.

Mrtvi uglovi u potpunosti nestaju, sa razmakom transmisije od svega 83 milisekunde.

Lekije navodi da bi kaciga, čija je prvenstvena namena da istražuje ljudsku percepciju, mogla da nađe primenu i na polju obezbeđenja i nadzora. Primera radi, spasioci bi uz pomoć nje bili u stanju da lakše lokalizuju potencijalne opasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: