"Star Trek" učionice budućnosti (VIDEO)

Zbogom table i prašnjavi sunđeri – dobrodošli u učionicu budućnosti!

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

16:28

Default images

Novi multi-touch smart desk za više korisnika ispituje se već tri godine, a koristi ga u eksperimentalne svrhe čak 400 učenika. Od milošte je dobio naziv “Star Trek učionica”.

Stolove i softvere dizajnirali su stručnjaci Daram univerziteta i trebalo bi da poprave matematičke sposobnosti đaka.

Time što više đaka radi za istim deskom, grupne aktivnosti su mnogo efikasnije i kreativnije kaže vođa istraživanja, profesor Liz Bard.

“Naš cilj je da podstaknemo angažovanje dece na časovima i to da znanje dele sa drugarima iz razreda, a ne da budu samo pasivni slušaoci”.

Kako se pokazalo u dosadašnjem istraživanju, deca su davala mnogo maštovitije predloge i bila uspešnija u timskom radu, što nije bio slučaj sa radom u klasičnim učionicama.

Ovaj projekat pod nazivom SynergyNet trebalo bi da u potpunosti zameni nameštaj u učionicama, odnosno celi prostor pretvori u interaktivne table.

Novi desk sa multi-touch površinom je centralna komponenta i povezan je sa glavnim smartboard-om.

Profesor Stiv Higins kaže: “Ovakva tehnologija ima ogroman potencijal jer može pomoći učiteljima da urede i orkestriraju učenje pojedinaca i grupa i obezbedi dovoljno izazova koliko i podrške za efikasno učenje”.

Otkrića su objavljena u žurnalu Učenje i predavanje i pokazuju da deca koja zajedno uče matematiku u SynergyNet ostvaruju bolje rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: