AMD se sprema za prodaju?

Loša finansijska situacija i problemi sa kojima se već duže vreme suočava mogli bi da nateraju AMD na rasprodaju kompanije ili barem dela patentnog portfolia.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2012.

12:51

Default images

Proizvođač čipova Advanced Micro Devices (AMD) mogao bi uskoro da krene u rasprodaju svog patentnog portfolia.

Iako još nije poznato šta je tačno šefovima AMD-a u planu, zna se da su angažovali investicionu banku JPMorgan Chase & Co da ispita tržište i mogućnosti koje kompaniji stoje na raspolaganju.

Prema Reutersovim izvorima, 'mogućnosti' obuhvataju prodaju dela kompanije, ali i dela patenata kojima se AMD najviše ponosi.

U AMD pak tvrde kako ne razmišljaju aktivno o prodaji kompanije ili njenih vitalnih delova.

Međutim, kompanija je u ozbiljnim problemima u poslednje vreme.

Vrednost deonica pala je za više od 60 odsto ove godine, a u poslednje vreme sve su češće vesti o otpuštanjima inženjera.

Analitičari ističu kako je AMD-ova bolna tačka preterana veza sa tržištem računara, ali i kako postoji nada u preokret negativnog trenda ukoliko se okrene proizvodnji čipova za konzole.

Pojedini analitičari spominju AMD-ovog najvećeg rivala, Intel, kao najizglednijeg potencijalnog kupca, ukoliko do prodaje dođe.

Drugi su pak skeptični oko prodaje i ističu kako najveća vrednost AMD-a leži u inženjerima koji su radili na razvoju novih čipova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: