"Dragi Apple, napuštam te zbog Androida"

Novinar Ed Konvej je napisao pismo nasledniku Stiva Džobsa, u kojem mu objašnjava zašto je, nakon 13 godina odlučio da više ne koristi Apple proizvode

Tehnopolis

Izvor: vijesti.me

Nedelja, 04.11.2012.

17:07

Default images

Pismo koje je Ed Konvej, jedan od urednika na Sky News poslao izvršnom direktoru kompanije Apple Timu Kuku, u kome objašnjava razloge zbog kojih, nakon 13 godina, "prekida" sa tom kompanijom i koje je objavio na svom blogu, raširilo se na internetu i izazvalo negativne komentare ljubitelja Applea, ali i komentare onih koji su sagalasni sa Konvejom i zaključuju da najbolji dani "Jabuke" polako prolaze.

Iako Apple i dalje odlično posluje, sve je više govora o tome kako ta kompanija polako gubi snagu i inovativnost, a neki navode i da se do sada tržište prilagođavalo Appleu, dok se u poslednje vreme Apple prilagođava tržištu, a kao primer se navode iPhone sa većim i iPad sa manjim ekranom.

Konvej je Kuku napisao da je 13 godina korisnik različitih Apple proizvoda - od iBookova preko iMacova, Macbookova, G4 Power Maca pa do iPoda, iPhonea i iPada, ali da je sada došao kraj njihove "veze" i dodaje da ovo nije ona situacija "nisi ti kriv, ja sam kriv", veće je za takvu odluku kriv – Apple.

"Nikad nisam mislio da ću reći ove reči, ali evo: Napuštam te. Već sam zamenio iPhone za Samsungov telefon", napisao je nasledniku Stiva Džobsa i nabrojao sve ono što mu smeta u Appleu u poslednje vreme.

iOS 6

Konvej smatra da je poslednja verzija Appleovog operativnog sistema, iOS 6, "zaista, zaista grozna". On navodi da je obično spreman da oprosti grešku ili dve u novijim verzijama operativnih sistema, ali kaže da se, kada je u pitanju iOS 6 ne može setiti nijedne funkcije kojom je poboljšano iskustvo korišćenja iPhonea. Konvej je aplikacije sve nove predstavljene aplikacije nazvao smećem.
Foto: Beta
Najveće kritike on upućuje na račun Apple mapa, ali je kritikovao i opciju iTunes Match...

Izgubili ste se...

Konvej navodi da je svih godina dok je koristio Apple uređaje mogao da računa na dve stvari - njihovi računari su bili bolji od računara koji su radili na Windows OS i Apple je uvek imao dobre proizvode.

Iako Apple nije predstavio prvi pametni telefon na svetu, iPhone je bio prvi pametni telefon napravljen kako bi telefoni trebalo da budu napravljeni. Isto važi i za muzičke plejere (iPod) i tablete (iPad). Ipak, nakon iPada, Apple, smatra Konvej, nije predstavio nijedan dobar proizvod. On je mišljenja da iCloud, FaceTime, Safari nisu ni približno dobri kao konkurentski softver, a ni Apple Mac više ne radi tako dobro kao pre.

Apple više nije cool

Dok je Konvej ranije koristio Appleove proizvode da bi se "povezao s kontrakulturom i izrazio bunt", danas te proizvode koristi – njegova majka. On kaže da su u kompaniji ranije insistirali na nekim svojim stvarima pa su prvi izbacili optički drajv iz računara i Flash sa mobilnih uređaja. Apple nije kao Google prisustvovao konferencijama poput ekonomskog foruma u Davosu. I u svemu tome je bilo nečeg cool, smatra Konvej.

Danas u toj kompaniji pristaju na kompromise. Odlučili su da u MacBookove dodaju SD ulaz za kartice, što stari Apple nikada ne bi učinio. Konvej smatra da je novi Apple postao prekomplikovan za upotrebu i podseća da za korišćenje prvog iMaca nije morao da koristi nikakva uputstva. Novu verziju iOS-a prati priručnik od 156 stranica... Konvej kritikuje i Apple reklame, koje su, kaže, nekad bile najbolje na svetu. Danas su reklame Applea gore od reklama konkurentskih kompanija.

Igrate se s nama...

Kap koja je prelila čašu Konvejovog strpljenja sa Appleovom je predstavljanje novog Lightning konektora za iPhone i iPad. Zbog novog konektora, više se ne mogu koristiti ranije kupljeni brojni uređaji koji su radili sa starim iPhoneom (zvučnici, adapteri i drugi dodaci).

Konvej smatra da je to bilo stvarno nisko od Applea, posebno što Lightning konektor uopšte nije toliko brži u odnosu na dosadašnji priključak.

"Ne trebam te više"

Kada se pre nekoliko godina preselio u SAD, Konvej nijedan dan nije mogao da zamisli bez iPhonea. Nedavno je počeo da koristi i Androide i shvatio je da je HTCov uređaj, koji je jedno vreme koristio, prilično dobar telefon. Bilo je nekih sitnih problema, ali mu je telefon odlično koristio, a na Androidu ima sve što je imao i na iPhoneu: e-mail, poruke, mape koje rade, aplikacije poput Instapapera, Evernotea i Whatsappa, dok mu s iPhonea nedostaju samo poruke koje su ostale sačuvane u njemu pa je poručio Timu Kuku: "Napuštam te zbog Androida".

Konvej će ipak još neko vreme koristiti iPad i MacBook Air jer nije spreman da se vrati na Windows OS. Rekao je da će se možda ponovo vratiti Appleu - ako naprave nešto posebno, neki proizvod kojim će ga ponovo osvojiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: