Srbin pobedio Google i Yahoo na sudu

Milorad "Majkl" Trkulja, Srbin iz Australije, uspeo je da izbori istorijski trijumf na sudu protiv internet giganta Googlea, koji će morati da plati odštetu od više stotina hiljada dolara zbog toga što rezultati pretrage Trkuljinog imena "narušavaju njegov ugled". Analitičari smatraju da bi ovo mogao da bude presedan koji će drastično uticati na internet pretraživače.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 02.11.2012.

11:41

Default images

Trkuljina fotografija se u pretrazi pojavljuje pored fotografija nekoliko poznatih kriminalaca iz Australije, a postoji i link ka tekstu sa sada nedostupnog sajta u kom se njegovo ime povezuje sa australijskim podzemljem.

Između ostalog, on je povezivan sa kriminalnim miljeom 2004. godine kada je preživeo oružani napad. Međutim, on je dobio potvrdu iz Ministarstva pravde Australije da iza sebe nema krivičnih dela, a zatim je tražio od Googlea i Yahooa da uklone njegove fotografije.

Njegov zahtev nije usvojen 2009. godine, posle čega je odlučio da rešenje potraži na sudu. Yahoo je "dobio" u martu, a sada je srušio i Google, nakon što je šestočlano veće Vrhovnog suda Australije potvrdilo da je njegov ugled ukaljan.

Advokatski tim internet giganta je tvrdio da nije odgovoran za sadržaj, jer on objavljuje samo linkove.

"Presrećan sam, ovo je bio slučaj David protiv Golijata. Jedan čovek se suprotstavio gigantu koji je koristio novac i moć da pobedi malog,nevinog čoveka. Ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju da proživi ono što se meni desilo. Moja porodica i ja smo prošli kroz pakao zbog toga što su me povezivali sa kriminalcima", rekao je Trkulja.

Trkulja će naplatiti od Yahooa oko 225.000 dolara, a slično očekuje od Googlea. Ipak, oni zahtevaju manju kaznu jer smatraju da je njihov prekršaj blaži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: